Важкі питання. Чому чоловіки в храмі повинні знімати шапку?
  • Пон, 19/06/2017 - 16:40

ПИТАННЯ: Чому в традиції Церкви збереглося обов'язкове знімання головних уборів для чоловіків? Чи є винятки?

ВІДПОВІДЬ: Сучасні правила поведінки в храмі продиктовані здоровим глуздом і вихованням. Так, в Європі звичайний світський етикет вимагає від чоловіка знімати головний убір в приміщенні. Звичай знімати головний убір в знак поваги сягає своїм корінням у Середньовіччя: лицарі знімали шолом перед своїм королем. На знак вшанування чоловік знімає головний убір при вітанні або входячи в будинок як гість, і тим більше це повинно дотримуватися при вході до церкви, в присутності Господа.

Де б не відбувалося звершення Таїнств, воно завжди вимагає цілковитої участі, залучаючи всі аспекти нашої особистості і нашого життя. У будь-якій літургійній дії не можна обмежуватися лише фізичною присутністю, залишаючи за воротами храму думки, увагу і серце. Ось чому документи учительства Церкви (тут можна перерахувати соборну конституцію Savrosantum Concilium, енцикліку Ecclesia de Eucharistia, Загальна настанова до Римського місалу і ін.) наполягають на повній, активній, свідомій, благочестивій і плодотворній участі віруючих у всіх богослужіннях. Така всеціла участь передбачає залучення всіх внутрішніх і зовнішніх аспектів людини.

У світлі цього можна зрозуміти і значення того, як слід поводитися, як одягатися, які жести робити в храмі. Всі ці елементи виражають нашу участь у літургійному житті.