Важкі питання. Чому саме змій символізує диявола, а на древі пізнання росло саме яблуко?
  • Нед, 16/09/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Чому в Біблії саме змій символізує диявола, а не яка-небудь інша тварина - гієна або крокодил, наприклад? І чому на дереві пізнання росло саме яблуко?

 

ВІДПОВІДЬ: Чому наших прабатьків спокушав саме змій, а не яка-небудь інша тварина?

 

Відповідь дає нам той же священний текст: «Змій був хитріший над усю польову звірину, яку створив Господь Бог. І сказав змій до жінки: Чи Бог наказав: Не їжте з усякого дерева раю?»(Бут 3,1). Змій стає знаряддям злого духа, званого сатаною, або стародавнім змієм (згідно Книзі Одкровення: «І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений на землю, і ангели його скинуті з ним» (12, 9). Про нього ж написано, що він - батько брехні, як свідчить Євангеліє від Івана: «Ваш батько диявол, і ви хочете виконувати похоті батька вашого. Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Коли говорить неправду, то говорить своє, бо він не правдомовець і батько неправді»(Ів. 8,44). Через його заздрості смерть увійшла у світ, згідно Книги Премудрості Соломона (2,24).

 

Тут явно мається на увазі падіння бунтівних ангелів. Обережність і лукавство такої тварини, як змій, були загальновідомі. Про це свідчить, серед інших, фраза з Євангелія від Матея: «Будьте мудрі, як змії, і прості, як голуби».

 

Оскільки перший створений чоловік не мав в собі безладних пристрастей, спокуса могла прийти тільки ззовні.

 

Але зауважимо, що в священних текстах диявол іноді представлений і як голодний лев, який ходить в пошуках здобичі: «Будьте тверезі, пильнуйте, бо супротивник ваш диявол ходить, як рикаючий лев, шукаючи, кого поглинути» - пише святий апостол Петро в Першому посланні (5,8).

 

Що стосується крокодила, то в Старому Завіті його ніколи не називають таким ім'ям. Екзегети стверджують, що розлогий опис морського чудовиська Левіафана в Книзі Іова - 40 і 41 главі - здебільшого співпадає з описом крокодила.

 

Перейдемо до другої частини питання: чому на древі пізнання добра і зла росло саме яблуко? Треба сказати, що ніде в Біблії не стверджується, що там було саме яблуко. Яблуко - це плід уяви живописців, які зображували древо пізнання добра і зла з яблуком - дуже поширеним плодом в наших краях, але не таким вже й популярним в Палестині.

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.