Важкі питання. Де у ембріона душа і чи можна його вважати людиною?
  • Пон, 12/11/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Якби людину заморозили, вона б загинула. А заморожені ембріони можуть вижити при дуже низьких температурах. Отже, чи можна ембріон на початкових стадіях існування вважати людиною? Чи є у нього душа?

 

ВІДПОВІДЬ: Душа - це життєве начало. У замороженому ембріоні життя зведене до мінімуму в тому сенсі, що його  розвиток зупиняється. Але він при цьому не гине, а при певних умовах може відновити життєвий цикл, хоча його й не можна назвати повноцінним. Ця можливість виживання в замороженому стані не є вагомою причиною для того, щоб не вважати ембріон людини людською істотою. Адже до заморозки він був тією  ж самою істотою - результатом злиття чоловічої та жіночої клітин, що володіє  абсолютно унікальним і неповторним ДНК.

 

Чи вважати ембріон людиною? Для відповіді на це питання звернемося до себе самих. Ким був я через кілька днів після зачаття? Це був я чи хтось інший? Генетичний код того ембріона зберігся донині в моїй особистості.

Чи володіє ембріон - тим більше заморожений - душею? Звичайно, і саме вона підтримує його життя, адже душа і є життєве начало людини.

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.