"Важкі питання". Фінансування темних сил?
  • Срд, 25/02/2015 - 18:13

ПИТАННЯ: Чи правда, що існують комерційно успішні фірми, які домоглися фінансових висот, уклавши угоду з дияволом? Чи є товари не рекомендовані Католицькою Церквою для купівлі і користування, щоб «не фінансувати» темні сили?

ВІДПОВІДЬ: Зрозуміло, успішні фірми не повідомляють громадськості про свої угоди, тим більше з дияволом. Якби ми знали, що той чи інший товар вироблений в такій фірмі, то, природно, ми б їх бойкотували. Відповідно до соціального вчення Католицької Церкви, віруючий повинен ставитися до споживання і вкладання ресурсів з відповідальністю.

Так, в точці 358 Компендіуму соціального вчення Церкви стверджується: «Слід усвідомлювати, що вибір: куди вкласти гроші, в той чи інший сектор виробництва - це завжди вибір моральний». Тут йдеться про вкладення, але і по відношенню до споживання товарів згадується про «моральні вимоги справедливості та солідарності, усвідомлюючи свою соціальну відповідальність» (там же, 359).

Цей моральний вибір включає рішення «купувати продукцію тих, а не інших підприємств, враховуючи не тільки ціну і якість продукту, але й наявність сприятливих умов праці на виробництві, а також ступінь турботи про навколишнє середовище». Тут не згадується про угоди з дияволом, але до цього питання можна застосувати той же принцип відповідального морального вибору.

Папа Франциск в останньому Посланні на Всесвітній день миру, присвяченому боротьбі з рабством, теж пише про соціальну відповідальність споживача, нагадуючи, що придбання - це завжди не тільки економічна, але й моральна дія».