Важкі питання. Гомосексуалізм: вроджена особливість чи усвідомлений вибір?
  • Пон, 15/02/2016 - 19:43

ПИТАННЯ: Як визначає Катехизм Католицької Церкви гомосексуальну орієнтацію людини - як вроджену особливість чи як усвідомлений вибір?

ВІДПОВІДЬ: Згідно Катехизму Католицької Церкви, «Гомосексуалізм означає стосунки між чоловіками або між жінками, які відчувають винятковий або переважаючий сексуальний потяг до осіб такої ж статі. Він набирав найбільш різноманітних форм упродовж століть і культур. Його психічне походження залишається загалом нез'ясованим»(2357).

Це визначення дає зрозуміти, що причини гомосексуалізму слід шукати в психічній сфері.

У наступних рядках цитованого нами Катехизму стверджується, що «Немало чоловіків і жінок мають глибоко закорінені гомосексуальні нахили. Такий нахил, об'єктивно невпорядкований, для більшості з них є випробуванням. Таких людей треба сприймати з повагою, співчуттям і тактовністю. У ставленні до них слід уникати будь-яких ознак несправедливої дискримінації. Ці особи покликані виконати Божу волю у своєму житті і, якщо вони є християнами, долучити до жертви на Хресті Господа ті труднощі, з якими вони можуть зустрітися з огляду на свій стан»(2358).

Термін «особливість» щодо гомосексуалізму не використовується в навчанні Католицької Церкви, оскільки гомосексуалізм чітко визначається як явище, яке суперечить природному закону. Це не «особливість», а безлад, хоча сама тенденція не є гріхом, якщо людина не реалізовує її в гомосексуальних зв'язках.