Важкі питання. Коли планують оприлюднити рішення комісії з Меджугор'я?
  • Пон, 01/02/2016 - 16:27

ПИТАННЯ: Коли планують оприлюднити рішення комісії з Меджугор'я?

ВІДПОВІДЬ: На це питання не можна відповісти інакше, як словами Папи Франциска. У відповідь на таке ж питання журналіста на прес-конференції по дорозі з Сараєво в Рим Святіший Отець нагадав, що об'ялення Діви Марії в Меджугор'є були предметом поглибленого вивчення спеціальної комісії, створеної Папою Бенедиктом XVI. В даний час, сказав Папа, над результатами дослідження працює Конгрегація віровчення, яка не повідомила про дату оприлюднення свого рішення.

Ми в свою чергу нагадаємо про загальні критерії, яким повинні слідувати віруючі в очікуванні остаточних висновків Конгрегації. Ці критерії викладені в документі тієї ж Конгрегації «Правила для визначення істинності  об'явлень і одкровень».

Офіційні версії перекладу цього документа на різні мови з'явилися в 2012 році. У документі підкреслюється, що в наші дні більше, ніж будь-коли, звістка про те чи інше об`явлення поширюється серед віруючих завдяки засобам масової інформації. І хоча це вимагає негайного судження про істинність таких надприродних явищ, сучасний менталітет і розвиток науки, навпаки, ускладнюють, якщо не унеможливлюють, швидке судження про надприродний характер обявлень, як це було в минулому, коли церковна влада відразу висловлювала схвалення або забороняла віруючим орієнтуватися на будь-яке об'явлення.

У документі перераховуються «позитивні» і «негативні» критерії для винесення суджень. У якійсь мірі вони можуть допомогти досить підготовленому католику самостійно для себе вирішити, чи слід у своєму духовному житті орієнтуватися на ті чи інші приватні об'явлення.

У кожному разі, до винесення судження Церкви жоден віруючий не зобов'язаний вважати це свідчення справжнім і орієнтуватися на нього у своєму духовному житті, а будь яке спонукання до цього духовного наставника або катехита повинно сприйматися тільки як його особиста думка.