Важкі питання: Коли у Ватикані відкриють ворота, пройшовши через які можна отримати «відпущення гріхів»?
  • Срд, 10/06/2015 - 13:05

ПИТАННЯ: Коли наступного разу відкриють ворота у Ватикані, пройшовши через які можна отримати «відпущення гріхів»?

ВІДПОВІДЬ: Ворота, через які можна отримати «відпущення гріхів», розташовані не у Ватикані, - тобто, звичайно, і у Ватикані теж, - але їх насправді набагато більше, всюди. Ці ворота - Таїнство Примирення, в якому особа, котра тяжко згрішила, отримує прощення і примиряється з Богом і з Його Церквою за посередництвом священика.

Про те, які існують шляхи для відпущення повсякденних гріхів, ми якраз говорили в одному з нещодавніх випусків нашої рубрики.

Що стосується Святих воріт, які відкриваються під час Ювілейного року, то проходження через них зовсім не призведе до відпущення гріхів, в яких слід каятися на Сповіді. На жаль, некомпетентні й неуважні ЗМІ, повідомляючи про майбутній Ювілеї Милосердя, часто використовують термін «відпущення гріхів», не розуміючи, про що йдеться, і вводять в оману людей, які не дуже знайомі з учительством Церкви. Дехто думає, що достатньо пройти через Святі врата, щоб отримати відпущення гріхів. Але для відпущення гріхів необхідно приступити до Сповіді, а проходження через Святі врата дарує індульгенцію, тобто прощення тимчасової кари за вже висповідані гріхи (ця кара полягає в очищенні душі як впродовж земного життя, так і після смерті - в чистилищі). У буллі проголошення Ювілею Милосердя Папа Франциск пише про це так: «У той час як ми сприймаємо силу благодаті, що перемінює нас, ми відчуваємо також силу гріха, який ставить нас в певні умови. Незважаючи на прощення, в нашому житті ми носимо протиріччя, наслідки наших гріхів. У Таїнстві Примирення Бог прощає гріхи, і вони справді стираються. Але все ж негативний слід від нашої поведінки і від наших думок залишається. Однак милосердя Бога сильніше і по відношенню до них. Воно стає поблажливістю (індульгенцією) Отця, Котрий через Наречену Христову приходить до вибаченого грішника і звільняє його від всякого залишку наслідків гріха, роблячи його здатним діяти з любов'ю і зростати в любові, а не впадати знову в гріх».

Умови для отримання індульгенції - це Сповідь, Причастя, молитва в намірі Святішого Отця і сповідування віри, а також інші благочестиві дії, пов'язані з певними днями чи подіями, серед яких, наприклад, паломництва чи Ювілейні роки. Для отримання індульгенції необхідним також є відречення від всякої схильності навіть до повсякденного гріха. Індульгенцію можна отримати для себе або для покійного.

Ювілейний рік Милосердя почнеться 8 грудня цього року відкриттям Святих воріт базиліки Святого Петра. Святіший Отець в буллі «Misericordiae vultus» ухвалив, що в Третю неділю Адвенту, 13 грудня, будуть відкриті також Святі врата в катедральному соборі Риму - Латеранської базиліці, а потім і в інших Папських базиліках. В цю ж неділю в кожній помісній Церкві, а саме в катедральних соборах усього світу, в конкатедральних соборах чи в інших значущих храмах будуть також відкриті Святі врата Милосердя. За вибором ординарія, ці двері можуть бути відкриті також у святилищах. Таким чином, Ювілей Милосердя буде переживатися в єпархіях усього світу так само інтенсивно, як і в Римі і у Ватикані, і проходження через будь-які з цих Святих воріт буде пов'язано з отриманням ювілейної індульгенції. Але якщо віруючий вирішив отримати відпущення гріхів, він спочатку повинен пройти через «святі врата душі», якими є сповідальниця. Тільки отримавши відпущення гріхів у Сповіді, ми можемо отримати загальну індульгенцію для себе або для покійних близьких, пройшовши через Святі врата, які спеціально відкриваються в Ювілейний рік.

Святі врата у Ватиканській базиліці будуть відкриті з 8 грудня 2015 р. по 20 листопада 2016 року, і пройшовши через них, можна буде отримати загальну індульгенцію, тобто відпущення тимчасової кари за гріхи, які були відпущені нам у Таїнстві Сповіді.