Важкі питання. Навіщо сповідувати гріхи священикові?
  • Пон, 09/07/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Якщо Христос - єдиний посередник між людиною і Богом, навіщо сповідувати гріхи священикові?

 

ВІДПОВІДЬ: Христос - єдиний посередник між нами і Богом, -  пише святий апостол Павло в Першому посланні до Тимотея: "Один Бог, і один Посередник між Богом та людьми, людина Христос Ісус» (1 Тим 2,5). Тим не менш, для того, щоб наблизитися до нас, а ми долучилися до Нього, Він поставив священнослужителів - в свою чергу посередників: згідно з тією ж логікою, за якою Бог зволив залучити до справи спасіння Пресвяту Богородицю і, зовсім в іншій ролі, святого Йосипа.

Він також закликав дванадцять апостолів для проповіді Євангелія і для продовження справи спасіння. Їм Він передав Свою Божественну владу, кажучи: «Чиніть це на Мій спомин» і «Кому відпустите гріхи, тому відпустяться, кому затримаєте,  тому затримаються».

Таким чином, Сповідь встановлена самим Ісусом Христом. Його слова абсолютно зрозумілі: в них Він недвозначно говорить про учнів, причому досить наполегливо: на кому вони затримають гріхи, на тому й Він затримає. Те, що не відпускають священнослужителі, в тому числі і приховані від них гріхи, Він теж не відпускає, згідно з наведеними словами.

Таким чином, Господь нерозривно пов'язав Своє прощення з прощенням Церкви. Саме Він встановив, що для прощення гріхів необхідні священики: вони є посередниками між нами і єдиним Посередником.

Згадаймо євангельський епізод про хананеянку, яка кричала: «Помилуй мене, Господи, сину Давидів, дочка моя жорстоко біснується» (Мт 15). Але Ісус не давав їй відповіді. Але тому що вона продовжувала кричати, апостоли просили Господа вислухати її. Тоді Ісус відповів апостолам, після чого жінка кричала ще наполегливіше і кланялася Йому. В святоотцівських тлумаченнях ми зустрічаємо таке пояснення: молитва цієї жінки була вислухана, тому що її супроводжувала молитва тих, хто був ближче за всіх до Ісуса. Під час земного життя Ісуса апостоли були до Нього ближче всіх, як сьогодні до Нього близькі святі. І в своїх молитвах ми вдаємося до тих, хто перебуває з Богом.
Якщо ми поставимо собі питання: звідки нам відомо про Христа, - то, швидше за все, відповіддю буде - від Церкви. Господь використовує посередництво Своїх служителів, щоб ми дізналися і зустріли Його. Цими служителями і посередниками можуть бути також наші батьки, побратими по вірі, або ж священики.

Єдиний Спаситель - Господь Ісус Христос. Але Ісус з'єднується з нами за допомогою священнослужителів і за допомогою служіння Церкви. Є суттєва різниця між двома посередництвами: посередництво Христа нас спасає. Посередництво Його служителів - необхідний шлях до цього спасіння.

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.