Важкі питання. Неправдиві свідчення в церковному судді
  • Пон, 09/11/2015 - 21:32

ПИТАННЯ: Якщо подружжя, звертаючись до церковного суду, дають неправдиві відомості, і суд анулює їх шлюб, чи можуть вони потім вступати в новий шлюб?

ВІДПОВІДЬ: Зрозуміло, якщо подружжя дають неправдиві свідчення, а судді, не знаючи про це, виносять відповідне рішення, то це рішення не відповідає істині. І навіть якщо винесено судження про недійсність їх шлюбу, перед Богом вони залишаються чоловіком і дружиною, і новий шлюб був би для кожного з них перелюбом.

Крім того, в церковному праві немає поняття «анулювання шлюбу». Ніхто, навіть судді Римської Роти або сам Папа Римський, не може анулювати шлюб: «Те, що Бог поєднав, людина нехай не розлучає». Завдання суддів полягає у визначенні наявності або відсутності передумов для того, щоб вважати шлюб недійсним з самого початку. Вони не анулюють шлюб, а заявляють про його неспроможність, тобто визначають, що його не було і немає.

Якщо їх судження виявиться помилковим, то перед Богом воно нічого не варте. Навіть судді можуть помилитися, діючи з добрими намірами, але їхня помилка не перетворює оману в істину. Бога не можна обдурити, - можна обдурити суспільство та навіть Церкву, можна обдурити сповідника або церковний суд. Але цей обман перед Богом залишається обманом, і ніяка печатка церковної влади не перетворить його в правду.