Важкі питання. Нетрадиційні методи лікування - це гріх?
  • Втр, 19/01/2016 - 13:18

ПИТАННЯ: Нетрадиційні методи лікування - це гріх?

ВІДПОВІДЬ: Ставлення Католицької Церкви до так званої нетрадиційної медицини частково викладено в документі Папської ради з культури і Папської ради з міжрелігійного діалогу «Ісус Христос - податель води живої». Він присвячений не медицині, а рухові «Нью Ейдж», проте друга глава зачіпає тему здоров'я очима «Нью Ейдж»: «З точки зору «Нью Ейдж», - йдеться в тексті документа, - хвороба і страждання відбуваються в результаті дій,  які не узгоджуються з природою; якщо, таким чином, людина живе в гармонії з природою, вона може розраховувати на більш здорове життя і навіть матеріальне процвітання».

У документі Святого Престолу перераховуються нетрадиційні методи лікування, пов'язані з «Нью Ейдж», серед них: акупунктура; біологічний зворотний зв'язок; хіропрактика; кінезіологія; гомеопатія; іридологія; різні види масажу і «бодіворка», такі як оргономія, метод Фельденкрайза, рефлексологія (рефлексотерапія), рольфінг, поляріті (енергетичний масаж), терапевтичні дотики і т.п.; медитація і візуалізація; нутрітерапія; психічне цілительство; різні види траволікування; лікування кристалами (кристалотерапія), металами (металотерапія), музикою (музикотерапія), кольоровим світлом (хромотерапія)».

Як ми бачимо, в документі Папської ради вказується на зв'язок цих видів альтернативної медицини з рухом «Нью Ейдж», але при цьому, як зазначається в передмові до нього, не даються готові відповіді. Але для нас, християн, важливо пам'ятати, що багато видів цілительства прийшли не лише з різних культурних традицій, а й з релігійних та езотеричних практик.

У документі на ту ж тему Відділу з пастирської роботи в галузі охорони здоров'я при Італійській єпископській конференції міститься більш повне судження про альтернативну медицину, яка не заперечує їх ймовірної користі, але застерігає перед реальними небезпеками. У тексті даються загальні вказівки для того, щоб розпізнати серед нетрадиційних видів лікування ті, що несуть в собі ризик. Однак не проводиться детальний аналіз кожного з напрямків нетрадиційної медицини: документ обмежується попередженням, що деякі з них можуть схилити до суджень, що не відповідають християнській вірі, і навіть до окультних практик, тобто до порушення першої заповіді.

Саме цей критерій і слід застосовувати, коли ми робимо іспит сумління.