Важкі питання. Що означає відлучення від Церкви?
  • Пон, 20/02/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Якщо людина охрещена, але називає себе атеїстом і заперечує християнську віру, то її відлучають від Церкви? Чи означає відлученням від Церкви, те що людина не може відвідувати Службу Божу і приступати до Таїнств?

 

ВІДПОВІДЬ: Людину, яка називає себе атеїстом, не відлучають від Церкви. Існує безліч причин, які можуть привести охрещеного до зневіри. І Церква, спонукувана пастирською турботою, ні перед ким не закриває свої двері.
Відлучення від Церкви можна назвати гіркими ліками. Відлучення відбувається, коли людина скоїла особливо тяжкий гріх, вона виключається з громади віруючих і з участі в Таїнствах.

Церква вдається до відлучення насамперед у тих випадках, коли існує ризик, що певну дію, як, наприклад, аборт, перестануть вважати тяжким злочином, хоча б тому, що він дозволяється і оплачується державою. Тобто основною функцією відлучення є саме нагадування про тяжкість скоєного вчинку.

Ось що каже з приводу участі в Таїнствах Кодекс канонічного права:

«Кан. 1331 - § 1. Відлученому забороняється:
1-е  приймати участь в служінні будь-якого Євхаристійного священнодійства  і в будь-яких інших богослужбових обрядах;
2-е вершити таїнства або інші літургійні відправи і приймати таїнства;
3-є займати церковні посади, служіння і обовязки, а також здійснювати акти управління.

 

Як ми бачимо, відлучений не може виконувати жодного літургійного служіння в Церкві, але, зауважимо, відлучення позбавляє прав, а не обов'язків. А участь в недільній Літугії для католика є церковним приписом, обов'язком. Тому  відлучений від Церкви не тільки може, але зобов'язаний відвідувати недільну Літургію.

Знову ж таки, відлучений (наприклад, якщо це священик) не може уділяти Таїнства і приймати Таїнства. Написано також, що він не може здійснювати  і інших літургійних відправ. Однак приймати сакраменталіі він може: до сакраменталій (інших літургійних відправ) відноситься, наприклад, обряд похорону.

 

 

 

За матеріалами radiovaticana.org

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.