Важкі питання. Що потрібно католику, щоб досягти успіху?
  • Пон, 06/03/2017 - 16:21

ПИТАННЯ: Що потрібно католику, щоб досягти успіху?

ВІДПОВІДЬ: Спочатку давайте поміркуємо про те, що таке для католика успіх. У мирському розумінні успіх, як правило, пов'язують з досягненнями в особистому, професійному, матеріальному плані. Причому особистий успіх зазвичай пов'язаний з визнанням з боку інших людей.

Християнин прагне перш за все догодити Богові, а не людям. Це може привести до непопулярності у людей, іноді навіть до ворожості. Віра і рішення, що приймаються в світлі віри, можуть не відповідати людським критеріям успішності, а нерідко стають причиною невдач в їх мирському розумінні. Але християнин йде за іншою логікою: для нього успіх (в словниковому значенні позитивний результат, вдале завершення) пов'язаний із Заповідями блаженства, згідно з якими, якщо так можна висловитися, «позитивного результату» можуть досягти засмучені і переслідувані, тобто «невдахи» в мирському розумінні.

«Успішний» католик, таким чином, живе згідно з логікою Заповідей блаженства, і блаженство, обіцяне Ісусом, і є його «успіхом». Якщо мирського успіху «домагаються», то християнський успіх - це дар Божої благодаті, для якого ми повинні відкритися, зректися самих себе і узгоджувати власні дії з волею Бога. І якщо ми будемо шукати завжди і всюди Царство Боже, то все інше додасться, причому це «все інше» буде відповідати не нашим цілям, а задуму Бога, який Він має відносно кожного з нас. Виконання цього задуму, що перевершує всі наші мирські очікування, і буде справжнім успіхом християнина.