Важкі питання. Що робити, якщо під час Служби не можеш стати на коліна?
  • Пон, 31/10/2016 - 18:54

ПИТАННЯ: Якщо людина не може стати на коліна на Службі Божій в силу хвороби або віку, то як краще вчинити в цьому випадку?

ВІДПОВІДЬ: Згідно із Загальними настановами до Римського міссалу, жести, що здійснюються священнослужителями і народом під час Меси, «повинні мати на меті те, щоб все богослужіння сяяло гідністю і шляхетною простотою, а значення різних його частин сприймалося істинно і повно і сприяло участі в ньому всіх» ( 42).

У Загальних настановах перераховуються моменти, коли віруючі повинні стояти, сидіти або вставати на коліна. Однак в тому, що стосується цього останнього жесту, уточнюється: «На колінах, якщо цьому не перешкоджає стан здоров'я, або брак місця, або скупчення народу, або будь-яка інша розумна причина, слід стояти під час освячення дарів. Але тим, хто не стає на коліна в цей момент, слід зробити глибокий уклін під час колінопреклоніння священика після освячення дарів»(43).

Далі згадується про приписи єпископських конференцій, які можуть пристосовувати вищеперелічені жести до місцевих умов, особливостей місцевих традицій.

Таким чином, людина, яка в силу віку або хвороби не може стати на коліна, може стояти або навіть сидіти, але після освячення дарів зробити по можливості глибокий уклін.