Важкі питання. Що робити, якщо я ніяк не можу полюбити Папу?
  • Втр, 06/12/2016 - 09:53

ПИТАННЯ: Що робити, якщо я ніяк не можу полюбити цього Папу? Його слова мене дезорієнтують, особливо коли він говорить суперечливі речі ...

ВІДПОВІДЬ: Відсутність симпатії до Папи Римського - явище в історії зовсім не нове. Згадаймо добу, в яку жила свята Катерина Сієнська, яка відіграла важливу роль в історії Церкви. Саме вона сприяла поверненню Папи Григорія XI з Авіньйона в Рим. А згодом Урбан VI закликав її в Рим, щоб вона говорила до кардиналів і була його радницею. Звичайно, в ті часи проблеми Церкви були несхожими на сьогоднішні проблеми. Але треба сказати, що якраз Папа Урбан VI викликав у багатьох антипатію. Навіть серед тих, хто був вірним прихильником Папи і противником антипапи, він зумів нажити собі лютих ворогів, оскільки вони вважали його причиною всіх бід, від яких страждала Церква.

Катерину дуже мучили ці настрої, і вона побоювалася того, що називала паррицидом: вбивства Папи. Катерина не тільки підносила палкі молитви, але і просила Господа дарувати їй терпіння в будь-яких стражданнях, аби цим стражданням не піддавалась Церква. І Господь її вислухав.

Ця історія допомагає зрозуміти, наскільки важливо завжди дивитися на Папу очима віри. Керуючись саме таким поглядом, свята Катерина писала кардиналу Портуензе: «Прошу Вас і бажаю, щоб Ви любили Христа на землі». Своїх духовних чад вона також застерігала щодня вимовляти спеціальну молитву за Святу Церкву і за Папу.

Ми теж покликані молитися за Святішого Отця, пам'ятаючи про те, що, як писала Катерина, «Солодке Слово і Син Божий вмістив Свою кров в тіло Святої Церкви і побажав, щоб вона керувалася руками Його вікарія». «Божевільний той, що відчужується і діє проти цього вікарія, який тримає ключі крові розп'ятого Христа», - стверджувала в одному з листів свята Катерина Сієнська. І далі: «Навіть якби це був диявол у плоті, я б не підняла голову проти нього, але завжди смиренно просила б про милосердя ціною крові ... Прошу вас, заради любові до розп'ятого Христа, не дійте проти вашого предстоятеля».

Кожен Папа має власну харизму, яка привертає одних і може бути непривабливою для інших. Але він завжди залишається вікарієм Христа, за якого ми повинні молитися.