Важкі питання. Що робити з недільною Месою там, де неділя - робочий день?
  • Пон, 29/05/2017 - 17:02

ПИТАННЯ: Що робити з недільною Месою, якщо в країні, де я живу, неділя - робочий день?

ВІДПОВІДЬ: У посланні "Dies Domini" («День Господній») Папа Іван Павло II нагадує, що «в країнах, де християни в меншості і де святкові дні не збігаються з недільними, неділя, незважаючи на це, залишається Днем Господнім, днем, в який вірні сходяться разом на Євхаристійне зібрання. Але це вимагає справжніх жертв. Для християн неприродньо, щоб неділя, день радісного торжества, не була також і днем відпочинку, так як важко зберігати святість недільного дня, не маючи достатньо вільного часу»(64).

Виходом в такій ситуації може бути Меса в суботу ввечері. Якщо ж такої можливості немає, то відвідування недільної Меси вимагатиме певних жертв: якщо вона відбувається далеко від дому та в незручний час, то мова йде про «справжні жертви», як пише Папа Іван Павло II.

Власне, в перші три століття існування Церкви в подібному становищі перебували всі християни: святковим днем була субота. Тому віруючі в Христа повинні були підніматися перед сходом сонця, щоб встигнути на богослужіння. Ми знаходимо свідчення цього у Плінія молодшого, легата в Віфінії. В одному з листів імператору він розповідає про те, як християни «в певні дні, рано вранці сходилися разом і співали пісню Христу, як Богу».