Важкі питання. Що таке духовне всиновлення священика?
  • Втр, 29/11/2016 - 09:52

ПИТАННЯ: Що таке духовне всиновлення священика?

ВІДПОВІДЬ: Духовне усиновлення священика - це благочестиве починання, мета якого - молитва про конкретного пресвітера та інші види допомоги, іноді також матеріальної. Віруючий може взяти на себе зобов'язання «усиновити» священика на певний термін, протягом якого він буде постійно підносити  молитву за нього. Як правило, «усиновитель» ставить перед собою ряд завдань, які він в змозі виконати: встановлює час і частоту молитви.

Існують найрізноманітніші види такого усиновлення. Іноді віруючі об'єднуються в групи, і кожен з їх    членів «усиновлює» одного священнослужителя. Таке усиновлення можливе і без особистого знайомства зі священиком. Особисте знайомство, листування допомагають в таких випадках дізнатися більше про труднощі і потреби того, за кого ми молимося, і надавати йому підтримку словом і, можливо, ділом, наприклад, допомагаючи йому в парафії або підтримуючи його літніх батьків.

Різні асоціації, що пропонують усиновити священика, надихаються молитвою святої Терези від Дитятка Ісуса, яка, як відомо, є небесною покровителькою місіонерів. Вона брала близько до серця долю місіонерів, з якими навіть не була знайома, але підтримувала їх молитвою та листами. Ці слова можемо вимовляти і ми, духовно усиновляючи священика:

«О Ісусе, предвічний Первосвященику, візьми раба Свого під захист Твого Найсвятішого Серця, де ніхто не зможе зашкодити йому. Збережи чистими його благословенні руки, які щодня торкаються Твого Пресвятого Тіла. Збережи чистими уста, які червоні від дорогоцінної Крові Твоєї. Збережи чистим і неземним його серце, зазначене високими знаками достославного священства Твого. Даруй йому зростати в любові і вірності і захисти його від скверни світу. Даруй йому разом зі здатністю   перетворення  Хліба і Вина ще й здатність перетворення Серця. Благослови його працю плодами щедрими і пішли йому в прийдешньому вінець вічного життя. Амінь».