Важкі питання. Що таке відлучення?
  • Пон, 21/05/2018 - 21:53

Запитання: Що таке відлучення і чи відлучають від Церкви хрещених атеїстів?

Відповідь: Відлучення від Церкви можна назвати гіркими ліками. Відлучення відбувається, коли людина скоїла особливо тяжкий гріх: її виключають з громади віруючих і з участі в Таїнствах.

Тих, хто називає себе атеїстом, не відлучають від Церкви. Існує безліч причин, які можуть призвести хрещеного до невіри. Церква, спонукувана пастирською турботою, ні перед ким не зачиняє свої двері.

Церква вдається до відлучення насамперед у тих випадках, коли існує ризик, що певні дії, як, наприклад, аборт, перестане вважатися тяжким злочином, хоча б тому, що він дозволений і оплачується державою. Основною функцією відлучення є саме нагадування про тяжкість скоєного вчинку.

Відлучений не може виконувати жодного літургійного служіння в Церкві, але, зауважимо, відлучення позбавляє прав, а не обов'язків. Участь у недільній Літургії для католика є церковним приписом, обов'язком. Тому відлучений від Церкви не тільки може, а й зобов'язаний відвідувати недільну Літургію. Відлучений (наприклад, якщо це священик) не може викладати Таїнства і приймати Таїнства. Згідно з Кодексом канонічного права, він не може здійснювати сакраменталії. Однак приймати сакраменталії він може: до сакраменталій належить, наприклад, Чин похорону.