Важкі питання. Що відбувається, якщо мученик в момент смерті не перебуває в стані благодаті?
  • Пон, 14/05/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Нещодавно я чув, як в Пакистані спалили християнина за те, що він відмовився прийняти іслам. Звичайно, це героїчна смерть. Але що відбувається, якщо християнин, який вмирає за свою віру, в момент смерті повністю не перебуває в стані благодаті як після Таїнства Сповіді? Якщо у нього на совісті є не висповідані гріхи, в тому числі і тяжкі?

 

ВІДПОВІДЬ: Переслідування християн у світі стало вже повсякденним фактом, особливо в деяких регіонах. Якщо б у нас, на Заході, вбили людину, яка сповідує іншу віру, то протестам не було б кінця і вони були б справедливі. На жаль, зовсім не так відбувається в тих випадках, коли вбивають християн.

Після цього невеликого відступу перейдемо до самого питання. Бути готовим віддати життя за віру в Христа - це, безумовно, найдосконаліший акт любові по відношенню до Бога. Така любов до Господа, нагадує нам святий апостол Петро, покриває безліч гріхів (1 Петра 4,8). Згідно з вченням Церкви, мучеництво освячує грішника, роблячи його праведником, навіть в тому випадку, коли він ще не був хрещений, але готується до Хрещення, будучи катехуменом. Мучеництво стирає всякий смертний і всякий повсякденний гріх і відшкодовує всі тимчасові кари за скоєні гріхи.

Тому мученик відразу ж потрапляє до Раю, минаючи Чистилище. Папа Інокентій III навіть писав, що молитва за мученика образлива. Ось чому для прославлення мученика у лику блаженних Церква не проводить процес по визнанню героїчних чеснот і по визнанню чуда, здійсненого за заступництвом прославленого. Однак для канонізації - зарахування до лику святих - цей процес необхідний.

У випадку дорослих людей для повного відпущення гріхів в момент мучеництва необхідне хоча б недосконале покаяння в гріхах. Навіть Таїнство Хрещення не відпускає гріхи без мінімального покаяння, і тим більше - мучеництво. Тим не менше, справедливо вважається, що добровільне прийняття смерті заради визнання віри в Христа вже має на увазі жаль за свої гріхи.

Мучеництво означає повноту благодаті і слави, і тому мученик отримує на Небесах особливий вінець - ореол. Святий Тома Аквінський називає його gaudium - потіхою, привілейованою нагородою за привілейовану перемогу.
Тому, коли ми дізнаємося про смерть християн з причини їхньої віри, ми повинні відразу ж просити у них молитовного заступництва, тому що вони, безсумнівно, перебувають перед обличчям Бога, де продовжують віддавати своє життя за кожного з нас.

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.