Важкі питання. Весілля в Кані: звідки у Діви Марії така впевненість, що Ісус вирішить проблему?
  • Втр, 19/05/2015 - 18:16

ПИТАННЯ: Весілля в Кані: якщо там було покладено початок чудесам, то звідки у Марії була така впевненість, що Ісус зуміє вирішити це завдання з постачання частування кількох сотень людей? Зрозуміло, що, знаючи Ісуса, як мати, вона була впевнена в Його слухняності, але вже точно знала і про Його скромні фінансові можливості.

ВІДПОВІДЬ: «Коли ж не вистачило вина, мати Ісусова й каже до нього: «Вина в них нема.» Деякі богослови вважають, що в цих словах Богородиці не слід шукати прохання про чудо. У цій фразі Діва Марія всього лише висловлює своє співчуття з приводу ситуації, що склалася, і малоймовірно, що вона очікувала чуда. Але далі йдуть слова Ісуса і нова репліка Марії, які витлумачити набагато важче. «Відрік їй Ісус: «Що мені, жінко, - а й тобі? Таж не прийшла година моя!» Але мати його мовила до слуг: «Що лиш скаже вам, - робіть»  Отже, Ісус посилається на «Свій час». Година Ісуса в четвертому Євангелії вказує на той момент, коли Він, через Свій послух аж до смерті, до кінця явить Свою славу Сина Божого, Свою єдність з Отцем і любов до людей. Ця година, стверджує Ісус, ще не прийшла.

У даному євангельському уривку Ісус переходить від матеріальної дійсності до дійсності духовної: від вина, якого не вистачає на весіллі, до Години, коли Він, заповнюючи куди більш радикальну недостачу, Своєю жертвою врятує людей від смерті і дарує їм життя. Діва Марія відчула, що погляд і слова Ісуса йдуть далі і вище сьогочасної турботи, прямуючи до таємничого майбутнього, до якого спрямовувалося все теперішнє. Пресвята Богородиця з самого початку спасаючої  таємниці Втілення була підпорядкована цьому часу Ісуса. Ось чому вона йде до служителів і велить їм робити те, що Син її скаже. Що ж зробить Ісус? Діва Марія не знає про це. Але вона знає, що Його дії будуть наділені сенсом зважаючи на той самий час, якому вона, Діва Марія, сама служить з самого початку, з того моменту, коли вона сказала «Нехай буде мені по слову Твоєму». Здійснене Ісусом чудо відповідає її послуху і її вірі. Тому деякі Отці Церкви стверджували, що, звертаючись до Ісуса, Діва Марія чекала від Нього саме чуда.

Пресвята Діва, ймовірно, до того моменту вже чула від учнів Христа те, що говорив про нього Іван Хреститель, чула про обітницю чудес, уже дану учням. Можливо, це також спонукало її звернутися до Христа із зазначенням на скрутне становище господарів.