Важкі питання. Як Бог може бути єдиним і в той же час Трійцею?
  • Пон, 16/01/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Як розуміти Пресвяту Трійцю? Як це - Бог один, але в трьох Особах? Які відносини між різними Особами Пресвятої Трійці? »

 

ВІДПОВІДЬ: Говорячи про Трійцю, ми маємо на увазі, що Бог один, але в трьох Особах: Отець, Син і Святий Дух. Про те, що Бог є в трьох Особах, ми знаємо тільки тому, що Він сам нам це відкрив. Якби Він цього нам не відкрив, то людина своїми силами ніколи б не змогла додуматися до цієї реальності, яка перевершує здатності її розуму.
У Новому Завіті є чимало місць, де більш-менш явно йдеться про Трійцю. Найвідоміший з цих уривків - це кінець Євангелії від Матея: "Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа».

Спробу пояснити, що таке Трійця, можна зробити, відштовхуючись від Прологу Євангелії від Івана: "Споконвіку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог». У грецькій мові тут вжито слово «Логос», що означає думка. Думка Бога так само велика, як і Сам Бог. Він досконало знає Самого Себе і все, що може від Нього відбуватися. Можна сказати, що Бог мислить реальність, яка так само велика, як і Він сам.

З нами ж цього не відбувається: знання, яке є у нас про самих себе, про нашу суть, про наше минуле, сьогодення і майбутнє, нескінченно мале в порівнянні з тим, що ми є. Наша думка не така велика, як ми самі. Тому ми можемо сказати, що наша думка - це породження нашого розуму.

Отже, Бог породжує у Своїй думки досконалий образ Самого Себе. І образ цей однієї сутності з Ним самим, і є тією ж самою реальністю. Це - друга Особа Пресвятої Трійці: Син. Син, Логос, - це думка Бога. Ісус - це Слово, що стало Тілом.

У Символі віри ми стверджуємо, що Ісус Христос - це Бог від Бога, світло від світла, Бог істинний від Бога істинного, народжений, несотворений, єдиносущий Отця.

Те, що ми сказали про думку Бога, можна сказати і про Його любов. Любов Бога настільки велика, наскільки великий Він сам. Любов Бога настільки велика, наскільки велике Його благо. Тому Любов Бога, яку ми називаємо Святим Духом, - це та ж Божественна сутність, вона не інший Бог, але вона так само велика, як Отець і Син. Ось - третя Особа Пресвятої Трійці. Святий Дух в лоні Трійці - це Любов. Та Любов, якою Отець любить Сина, а Син любить Отця.

Яке ж співвідношення між трьома Особами в Трійці? Три Особи - чи Іпостасі - це один-єдиний Бог. Жодна з Осіб не вища, ні нижча за іншу. Вони різняться між собою тільки відносинами: породжує (Отець) - породжений (Син), Той, що видихається (Святий Дух), Ті, хто видихає (Отець і Син).

Звичайно, все сказане - повторюємо, лише натяк на спробу якось пояснити Трійцю і зрозуміти цю неосяжну реальність, яка перевершує наші розумові можливості. Всім відомий епізод, який стався  з Блаженним Августином на узбережжі Остії: за переказами, коли Августин прогулювався по березі моря, розважаючи про таємницю Пресвятої Трійці, він побачив хлопчика, який викопав ямку в піску і переливав туди воду, зачерпуючи її мушлею з моря. Блаженний Августин запитав, навіщо він це робить. Хлопчик йому відповів: «Я хочу вичерпати все море в цю ямку!»

Августин посміхнувся і сказав, що це неможливо. На що хлопчик відповів: «А як же ти своїм розумом намагаєшся вичерпати невичерпну таємницю Господню?»

 

Вирита в піску ямка - це наша голова, наші розумові можливості. Бог єдиний в трьох Особах. Ці Особи - не окремі боги, а один Бог. Тому Творцем ми можемо називати кожну з цих Осіб. Не тільки Отець - Творець, а й Син - Творець, і Святий Дух - Творець. Син, Логос, будучи Думкою Бога, знаходиться біля витоків всіх речей, як ми читали в Пролозі Євангелії від Івана: "Споконвіку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог.

Воно було на початку у Бога. Усе через Нього повстало, і без Нього ніщо не почало бути, що почало бути ». А Святий Павло у Посланні до Колосян стверджує: Син є «образом невидимого Бога, народжений перше усякого творіння Бо то Ним створено все, що на небі й на землі, видиме й невидиме».

 

За матеріалами radiovaticana.org

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.