Важкі питання: як написати Папі?
  • Пон, 17/02/2020 - 13:29

Питання: Як написати Папі? Чи прочитає він мого листа? Яка адреса його електронної пошти?

Відповідь: У Папи немає адреси електронної пошти, але йому можна надіслати листа звичайною поштою за адресою 00120 Ватикан, Дім св. Марти. Дехто запитує, чи насправді до Папи доходять листи, надіслані за цією адресою. На це запитання можна відповісти, що і так, і ні. Папі за тиждень надсилають кілька тисяч листів і всі вони проходять через спеціальний офіс, відділ кореспонденцій Святішого Отця. Офіс розташований в Апостольському палаці Ватикану, а не в Домі св. Марти, де живе Папа Франциск. Листи не відразу потрапляють у руки Святішого Отця, а в цей спеціальний відділ, де працюють четверо осіб. Співробітники відділу сортують кореспонденцію за мовами, Папі можна написати будь-якою мовою, і потім у різні відомства римської курії, яких стосується тематика листа, або скеровують їх в інші організації, наприклад в єпархіальний відділ «Карітас».

Папі надсилають багато прохань про допомогу, тому тим, хто хоче поділитися з Папою своїми науковими відкриттями, своїми пастирськими ідеями, хто хоче повідомити Святішого Отця про проблеми у його помісній Церкві або в житловому кооперативі, вони швидше потраплять за адресою, якщо відразу написати у відповідні установи і організації. Електронні повідомлення, які ви надсилаєте на нашу адресу чи на інші адреси Ватикану, не потрапляють у відділ кореспонденції Святішого Отця.

Можливо, ми когось розчаруємо, але всі листи, адресовані Папі, відкривають співробітники відділу кореспонденції. Папа, звісно ж, не має достатньо часу, щоби прочитати всі листи. Лише одна частина з усієї кореспонденції потрапляє на стіл Папи Франциска, але не в буквальному значенні. Листи передають секретарям Святішого Отця, які повідомляють Папу про їхній зміст і отримують від нього вказівки як краще відповісти. Які ж саме листи потрапляють на стіл Папі? Тільки ті, які стосуються делікатних випадків, пов’язаних з проблемами особистої совісті людини. Таким чином, жоден лист, надісланий Папі, не залишається без відповіді, хоча Папа не може сам відповісти на всі листи.