Важкі питання. Як оцінювати вчинок Папи Пія XII?
  • Втр, 17/01/2017 - 18:57

ПИТАННЯ: Як відомо, Папа Пій XII і його соратники (такі як, наприклад, канонізований недавно Іван XXIII) робили євреям фальшиві документи про хрещення, паспорти і т.д., щоб врятувати їх від нацистів. Хіба дозволена така брехня, нехай навіть і на спасіння?

ВІДПОВІДЬ: У ті часи не було іншого способу врятувати цих людей, крім фальсифікації документів. Брехня не була метою цього вчинку, і дії названих єрархів нікому не завдали зла. Подібний жест докорінно відрізняється від підробки документів злочинцями для того, щоб сховатися від правосуддя або щоб скоювати злочини. У нашому ж випадку мова йде не про правосуддя, а про повну його протилежность, коли людину переслідують і засуджують несправедливо. Написати в посвідченні особи інше ім'я та інші відомості, щоб врятувати її, означає стверджувати, що її гідність рівноцінна гідності інших людей, які не є євреями. Таким чином, ті, кому був пред'явлений цей документ, повинні були ставитися до нього так само, як і до решти людей.

Для християн описана ситуація має більш глибоке значення: яким би не був колір шкіри, раса, національність людини, яка перед нами, яким би не було її ім'я, ми покликані бачити в ньому Господа Ісуса Христа, Бога, який став людиною: «Істинно кажу вам: так як ви зробили одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили »(Мт25,40).