Важкі питання. Як отримати громадянство Ватикану?
  • Срд, 04/10/2017 - 13:05

ПИТАННЯ: Як стати громадянином Ватикану? Чи може жінка бути громадянкою Ватикану?

ВІДПОВІДЬ: Населення Держави Ватикан налічує менше тисячі осіб, що мають різне громадянство і національність, в основному італійці. Проживання на його території можливо в силу титулу, посади або роботи, і права на проживання, наданого владою.

Громадянство Ватикану відрізняється від громадянства інших країн, оскільки воно завжди є наданим: право на громадянство не дається ні згідно ius sanguinis, тобто в силу народження від громадянина Ватикану, ні згідно ius soli, тобто в силу народження на території Ватикану. Ватиканське громадянство засноване виключно на критерії проживання на території міста Ватикан. Таким чином, ватиканськими громадянами не народжуються, а стають. Це можливо в наступних випадках: по-перше, громадянами Ватикану є кардинали, які проживають на території Ватикану або на території Риму. По-друге - інші особи, які проживають на території міста Ватикан в силу посади або титулу, якщо проживання на території наказано законом або є дозвіл Святішого Отця або держсекретаря: такий дозвіл дається співробітникам Папського дому. Іншим же особам дозвіл на проживання може надавати губернатор міста-держави  Ватикан.

Крім того, право проживати на території Ватикану може бути надано особисто Святішим Отцем в особливих випадках.

Громадянами Ватикану стають також чоловік або дружина, діти, батьки, брати і сестри ватиканського громадянина, але лише в тому випадку, якщо вони проживають разом з ним і мають дозвіл жити на території Ватикану згідно з державними законами.

Якщо будь-яка з умов надання громадянства Ватикану припиняється, одночасно припиняється і громадянство. Відмова від нього може бути спонтанною, наприклад, відставка з посади або переїзд, а також може бути наказана законом в разі звільнення або позбавлення посади (одночасно з втратою права на проживання у Ватикані).

При наявності ватиканського громадянства зберігається і початкове громадянство. При цьому слід врахувати, що до громадян Ватикану, які проживають на його території, застосовуються закони, що діють на території Італії, в тому числі й всі закони, застосовні до іноземців: наприклад, громадянин Ватикану зобов'язаний мати італійський дозвіл  на проживання, як і всі його співвітчизники-іноземці, які проживають в Італії.