Важкі питання. Як перемогти страх "поганої Сповіді"?
  • Пон, 02/04/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Іноді у мене виникає безліч сумнівів з приводу мого минулого, і я постійно мучуся питанням: чи було це смертним гріхом? Чи сповідувала я його? Для мене це стало справжнім жахом, ці думки мене постійно переслідують. Іноді мені здається, що все, що я роблю або навіть думаю, - гріх. Що робити? "

 

ВІДПОВІДЬ: Що робити, коли ми сумніваємося, згрішили ми чи ні? Такий сумнів можна поділити на три: чи  вчинили ми гріх, чи був він тяжким (тобто смертним), і, якщо він був тяжким, чи покаялися ми з нього на Сповіді.

Почнемо з першого сумніву: про саму наявність гріха. Якщо ми сумніваємося в тому, чи був наш вчинок гріхом, то ми не зобов'язані говорити про нього на Сповіді. Ще Тридентський собор наказав сповідатися в гріхах, які ми усвідомлюємо (і мається на увазі саме впевненість, оскільки усвідомлення означає не думку, а остаточне судження). Тим не менш, оскільки ситуація сумніву сама по собі є неясною, віруючий покликаний питати поради про те, припустимий чи ні той чи інший вчинок.

Ось що пише про це святий Тома Аквінський: «Якщо хтось сумнівається в тому, чи є смертним його гріх, то він зобов'язаний сповідувати його, поки перебуває в сумніві. Тим не менш, він не повинен згадувати про те, що його гріх - смертний, але викладати у формі сумніву, залишаючи все на суд священика». Що можна конкретно порадити автору нашого питання: все ж таки краще звертатися до одного й того ж сповідника, щоб мати єдину лінію духовного керівництва.

Що стосується нав'язливих думок про гріховність кожного вчинку, які приходять часто після Сповіді, - постаратися не звертати на них увагу (зрозуміло, після щирої розмови з сповідником). Ці одержимі думки походять від лукавого, який не хоче, щоб ми раділи дарам Господа.

Наведемо тут кілька фрагментів з творів святої Катерини Сієнскої, Учителя Церкви: «Отже, не бійтеся, дорогий мій брате, коли ви бачите, що диявол, маючи намір перешкодити спокою вашого серця і вашої душі, наводить смуток і морок на вашу душу, вселяючи в неї безліч фантазій і думок. Іноді вам здасться, що тіло хоче бути неслухняним духу. Або навіть дух богохульства захоче осквернити ваше серце через різні інші боріння. Не бійтеся: душа не повинна засмучуватися ні через яку боротьбу ».

І ще: «На сум'яття, що вноситься дияволом, душа нехай відповість:« Якби не було в мені Божественної благодаті, то не було б і доброї волі, і я пішла б за твоїми хитрощами і за моїми збоченими фантазіями. Але я надіюсь на Господа Нашого Ісуса Христа, який збереже мене до останньої миті мого життя».

І ще - чудові слова святої Катерини: «І якщо не можете зробити нічого іншого, то принаймні встаньте біля хреста і скажіть: «Ісусе, Ісусе»... Втішайтесь в святій і добрій волі і не вникайте у ваші фантазії. Думайте про те, що благість Бога дозволяє бісам докучати душі, щоб упокорити нас і дати визнати Його добрість, щоб ми прибігали до Нього і ховалися в Його ранах, як дитя прибігає до матері ».

А от вчення святої Катерини Сієнскої про те, «Як перемогти страх поганої Сповіді». Ось що вона пише: «Інколи душа щиро сповідує свої гріхи, нічого спеціально не замовчуючи. Але щоб збентежити душу, щоб вона не здобувала з запалом серця плоди сповіді, диявол хоче вселити їй, що вона погано сповідувала свої гріхи, і каже: «Ти не все сказала, а ті, про які сказала, не описала так, як потрібно». І безліч інших думок і хвилювань посилає він тій душі. І якщо душа не піднімається з розсудливістю і довірою, то вона перебуває в теплохолодності, внутрішній тривозі і в темряві. Вона зв'язує собі руки святого бажання і укладає його в кайдани сум'яття, як ми вже сказали. Вона втрачає радість і стає нестерпною для себе самої.

Чи є засіб, щоб не впасти у відчай? Немає іншого засобу, ніж світло віри, яке, спонукаючи її схаменутися, показує, що вона не залишила добровільно і підступно на совісті якої-небудь отрути провини, не визнавши її на Сповіді. Так, нехай вона зізнається, що сказала про свої гріхи недосконалим чином, що не представила їх у всій серйозності. Але нехай вона пам'ятає, що Сповідь повинна бути приправлена ​​сподіванням на Кров Христову, надією на те, що те чого бракує, доповнить ця Кров.

Ще один засіб, на який потрібно дивитися у світлі віри, - це думка про те, як ми безмежно возлюблені Богом. Його любов не зневажає свідоцтво доброї совісті, як не допускає вона того, щоб у душі залишилося щось, що Його ображає. З цією вірою, любов'ю та надією людина нехай зануриться в милосердя Бога. Нехай залишить всяку думку про себе, але думає тільки про милосердя Бога, отримане і постійно одержуване. І якщо боротьба і настирливість повернуться, нехай  відкине їх назад - ті з них, що її бентежать, - і тримає перед собою те, що вгамовує і дозволяє краще пізнати себе: вершачи плоди істинної і досконалої надії і впевненості в тому, що страждання і шлях хреста більш бажані Богу, ніж будь-що інше. І так плоди Його Крові будуть ще більш рясні».

 

За матеріалами: Радіо Ватикана

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.