Важкі питання. Як розпізнати наближення кінця світу?
  • Чтв, 07/09/2017 - 13:05

ПИТАННЯ: Як розпізнати наближення кінця світу?

ВІДПОВІДЬ: В кінці часів Господь повернеться у Своєму славному тілі, відповідно до нашого сповідання віри: «... Знову прийде у славі судити живих і мертвих, і царюванню Його не буде кінця».

Відповідно до Святого Письма, три знаки попередять пришестя Господа: сповіщення Євангелія у всіх куточках світу, заключне випробування Церкви і навернення юдеїв.

Ось що говориться про це в Катехизмі Католицької Церкви: «Після Вознесіння пришестя Христа у славі неминуче, навіть якщо не наша  «справа знати час і пору, що Отець поклав у владі Своїй "(Дії 1, 7) ... есхатологічне друге пришестя Христа може відбутися в будь-який момент, навіть якщо воно "утримується" - воно і останнє випробування, яке буде йому передувати »(673). Це пояснення супроводжується посиланнями на Новий Завіт, зокрема, на слова святого апостола Павла з Другого послання до Солунян (2,3-12): «Хай ніхто жадним способом вас не зведе! Бо той день не настане, аж  перше прийде відступлення, і виявиться беззаконник, призначений на погибель, що противиться та несеться над усе, зване Богом чи святощами, так що в Божому храмі він сяде, як Бог, видаючи себе за Бога. Чи ви не пам'ятаєте, що я, ще перебуваючи у вас, говорив вам це? І тепер ви знаєте, що саме не допускає з'явитись йому своєчасно. Бо таємниця беззаконня вже орудує, тільки той, хто тримає тепер, буде тримати, аж поки не буде усунений він із середини. І тоді то з'явиться той беззаконник, якого Господь Ісус заб'є Духом уст Своїх і знищить з'явленням приходу Свого. Його прихід -  за чином сатани -  буде з усякою силою й знаками та з неправдивими чудами, і з усякою обманою неправди між тими, хто гине, що вони не прийняли любови істини для свого порятунку. І за це Бог пошле їм дію обмани, щоб у неправду повірили, щоб стали засуджені всі, хто не вірив у правду, але полюбив неправду».

Однак прихід Господа, який може настати в будь-який момент, затримується, і Катехизм пояснює причину цієї затримки в такий спосіб: «Пришестя Месії у славі, яке може очікуватися в кожен момент історії, обумовлено Його визнанням " усім Ізраїлем "(Рим 11, 26; Мт 23, 39), в якому по відношенню до Ісуса "частково" відбулася "жорстокість" (Рим 11, 25) в "невірі" (Рим 11, 20). Св. Апостол Петро говорить про це юдеям після П'ятидесятниці: "Покайтеся ж та наверніться, щоб Він змилувався над вашими гріхами, щоб часи відпочинку прийшли від обличчя Господнього, і щоб послав заповідженого вам Ісуса Христа, що Його небо мусить прийняти аж до часу відновлення всього, про що провіщав Бог устами всіх святих своїх пророків од віку "(Дії 3, 19-21). Відгуком цьому звучать слова св. Павла: "Коли ж відкинення їх - примирення світу, то що їхнє прийняття, як не життя з мертвих?" (Рим 11, 15).

Вступ "повноти їх (юдеїв)" (Рим 11, 12) в месіанський порятунок слідом за "повним числом язичників" (Рим 11, 25) дасть народові Божому прийти "в міру повного віку Христового "(Еф 4, 13), де" буде Бог все у всьому "» (ККЦ 674).

Що стосується останнього випробування Церкви, то можна навести такі слова з Катехизму: «До другого пришестя Христа Церква повинна пройти через останнє випробування, яке підірве віру у багатьох віруючих. Переслідування, які супроводжують земне паломництво Церкви, відкриють "таємницю беззаконня" в формі лжерелігії, що приносить людям уявне вирішення їх проблем ціною відступництва від істини. Крайня форма лжерелігії є поклоніння антихристу, тобто лжемессіанізм, де людина прославляє себе саму замість Бога і Його Месії, який прийшов у плоті »(675). І далі: «Церква вступить на славу Царства тільки через цю останню Пасху, де вона піде за Своїм Господом в Його смерті і воскресінні. Царство, таким чином, буде здобуто НЕ через історичне торжество Церкви, досягнуте просуванням вгору, але через перемогу Бога над злом в його останньому наступі, перемогу, яка змусить зійти з неба Його Наречену. Торжество Бога над заколотом зла прийме форму Страшного суду після остаточного космічного краху цього минущого світу »(677).

В Одкровенні святого Івана Богослова говориться про сходження Небесного Єрусалиму: «І я, Іван, бачив місто Єрусалим, що сходив від Бога з неба, приготований, як невіста, прикрашена для чоловіка свого» (21,2). Святі будуть супроводжувати Господа під час Його повернення, щоб брати участь у загальному воскресінні плоті