Важкі питання. Як ставитися до евтаназії тварин?
  • Пон, 09/11/2015 - 21:29

ПИТАННЯ: Як ставитися до евтаназії тварин?

ВІДПОВІДЬ: Почнемо наші міркування з людини. Згідно з християнським віровченням, людина наділена духовною (нематеріальною) душею, і саме тому людська особистість може бути тільки метою, а не засобом. Тварини ж, згідно з біблійним Одкровенням створені для людини, щоб служити їй, вони не наділені гідністю, рівною гідності людини, яка створена за образом і подобою Бога. «Бог, - стверджується в Катехизмі Католицької Церкви (2417), - довірив тварин управлінню того, кого Він створив за Своїм образом і подобою. Отже, законним є використовувати тварин для їжі і виготовлення одягу. Їх можна приручати, щоб вони допомагали людині в її праці та дозвіллі. Медичні та наукові експерименти на тваринах, які практикуються в розумних межах, морально прийнятні, тому що вони служать для лікування або порятунку людського життя».

І далі: «Гідності людини суперечить непотрібне знущання над тваринами і безпричинне знищування їх. Негідним є також витрачати на них великі гроші, які могли б значно полегшити бідування людей. Можна любити тварин; але не можна вділяти їм привязаності, яка належить тільки людям».

З цих пояснень випливає, що, оскільки допустимо позбавляти тварин життя для використання їх в їжу і в інших цілях для людини, допустимо і присипляти тварин. Страждання тварин не мають тієї рятівної сили, якою наділені страждання людини. Людські страждання, пережиті в єднанні з Христом, перетворюються на знаряддя любові і спасіння, в той час як страждання тварин не можуть бути спокутними.