Важкі питання. Як Церква ставиться до великої різниці у віці наречених?
  • Пон, 14/01/2013 - 00:00

ПИТАННЯ: Як Церква ставиться до укладення шлюбу, коли у нареченого і нареченої значна різниця у віці?

ВІДПОВІДЬ: Церква не має якоїсь особливої думки про шлюби між людьми зі значною різницею у віці. Це відноситься до тих випадків, коли втручання Вчительства Церкви цілком зайве, адже відповідь підказує здоровий глузд.

На цю тему можна навести слова святого Томи Аквінського: якщо шлюб - це найбільша дружба, то дружба можлива, коли між друзями є багато спільного, і серед речей, які єднають, можна назвати і вік. Крім того, можна згадати, що шлюб за своєю природою націлений на продовження роду і виховання дітей. Якщо дружині за п'ятдесят, а чоловік на двадцять років молодше, то продовження роду неможливе. Якщо ж їй двадцять п'ять, а йому шістдесят, то, напевно, через п'ятнадцять років чоловікові  буде дуже і дуже важко виконувати обов'язки батька підлітка.

Тим не менше, якщо Церква визначає в канонічному праві нижні межі віку для укладення дійсного шлюбу, то вона ніяк не висловлюється з приводу максимального віку для тих, хто  вступає у шлюб.

 

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.