Важкі питання. Як відбувається відлучення від Церкви?
  • Пон, 02/01/2017 - 15:37

ПИТАННЯ: Як відбувається відлучення від Церкви? Хто ставить підпис, в якому офісі, чи існує журнал, де записані всі відлучені?

ВІДПОВІДЬ: Відлучення виражається в т.зв. цензурах (censura), які представляють собою церковне покарання за особливо тяжкі проступки. Ці цензури мають не караючий, а лікуючий характер, їх мета - виправлення людини. Їх слід відрізняти від покарань за злочини.

Відлучення може статися двома способами: або в силу здійсненої дії, або за постановою суду після судового процесу. У першому випадку мова йде про відлучення latae sententiae, у другому - ferendae sententiae. Відлучення latae sententiae (за заздалегідь винесеним рішенням) відбувається автоматично, для цього не потрібен ні суддя, ні офіс. Людина відпадає від церковного спілкування в силу вчиненого діяння, навіть якщо ніхто не знає про це діяння. Відлучення ж ferendae sententiae набуває чинності тільки з моменту вирішення компетентної влади.

Але в обох випадках наслідки відлучення однакові: відлучений не має права здійснювати ні Таїнства, ні сакраменталіі; не може сам приймати Таїнства, (а в разі ferendae sententiae і сакраменталіі); якщо, після відлучення за судовим рішенням, він вмирає без ознак покаяння, то над ним заборонено відспівування; відлучений не може користуватись індульгенцією, а також виключений з заупокійних богослужінь і публічних молитов Церкви (проте віруючі можуть молитися за нього в приватному порядку, а священики можуть служити за них Служби Божі приватно). Той, хто відлучений від Церкви, не може бути призначений на церковну посаду, а якщо це і відбувається, то він негайно з неї знімається. Всі акти управління в Церкві в стані відлучення визнаються недійсними. Відлучений також позбавляється винагород або пенсій, пов'язаних з його церковним статусом.

У деяких випадках відлучення пов'язано з прихованими гріхами, наприклад, з абортом. Зрозуміло, подібне відлучення жодним чином не може бути зафіксовано в документах. Однак відлучення ferendae sententiae можуть бути зафіксовані. У разі необхідності в книзі охрещених ставиться  особлива відмітка.