Як відбувалася Літургія на самому початку?
  • Втр, 01/10/2013 - 12:36

ПИТАННЯ: Коли в Церкві почали служити Літургію так, як ми робимо це сьогодні? Як звершували Літургію на самому початку?

ВІДПОВІДЬ: Про основні риси євхаристійного богослужіння ранньої Церкви нам відомо зі свідчень священномученика Юстина (2 сторіччя). Ті ж самі риси в основному притаманні всім сучасним літургійним традиціям. У 155 році в листі імператору-язичнику Антоніну Пію святий Юстин так описував і пояснював дії християн:
«У так званий день сонця буває в нас зібрання в одному місці всіх, що живуть по містах або селах. І читаються, скільки дозволяє час, оповіді апостолів або писання пророків. Потім, коли читець закінчує, предстоятель словом наставляє та заохочує наслідувати ці прекрасні речі. Потім всі встаємо і здійснюємо молитви, як за себе, так і (...) за всіх інших, що знаходяться всюди, щоб удостоїлися ми (...) стати тими, хто веде праведний спосіб життя і виконавцями заповідей для отримання вічного спасіння. По закінченні молитов ми вітаємо один одного поцілунком. Потім до предстоятеля братів приносяться хліб і чаша води та вина. Він, взявши це, возносить іменем Сина і Святого Духа хвалу Отцеві Всесвіту і рясно складає подяку за те, що Він удостоїв нас цих дарів. Після того, як він завершить молитви і подяку, весь присутній народ у відповідь виголошує "Амінь".

(...) Після подяки предстоятеля і виголосу народу ті, кого ми називаємо дияконами, дають кожному з присутніх хліб і вино і воду, над якими звершено подяку, і відносять це до тих, хто відсутній».

Основна структура Євхаристії зберігалася незмінною протягом століть. Божественна Літургія розвивається у двох найважливіших частинах, які складають нерозривну єдність: це Літургія Слова з читаннями, проповіддю і загальною (чи універсальною) молитвою і Євхаристійна Літургія: приношення хліба і вина, подяка з освяченням і Святе Причастя. Літургія Слова і Євхаристійна Літургія складають єдине ціле, і саме так здійснював воскреслий Ісус пасхальну вечерю зі Своїми учнями. По дорозі Він пояснював їм Писання, а потім, сівши з ними за стіл, «взяв хліб, поблагословив, розламав і дав їм».

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va