Важкі питання. Як захиститися від СНІДу?
  • Срд, 09/09/2015 - 10:31

ПИТАННЯ: Чи існує вірус СНІДу? Як захиститися? Коли допустиме використання презерватива? Чи є такі ситуації, коли Церква допускає його використання?
 
ВІДПОВІДЬ: СНІД - це синдром набутого імунного дефіциту, викликаний ВІЛ - вірусом імунодефіциту людини.

Медичні дослідження показують, що презерватив зменшує ризик зараження ВІЛ, але не усуває його.

Якщо ж кампанії з  розповсюдження презервативів збільшують відчуття «захищеного сексу», то ризик зараження також зростає.

Якщо ВІЛ-інфікований любить свою дружину  і дітей, то він повинен бути готовий до жертві, - аби не заподіяти шкоди коханій людині.

Контрацепція у шлюбі (в цьому випадку використання презерватива) сама по собі є неприпустимою в жодному випадку. Жодна причина, навіть небезпека зараження, не може зробити допустимим вчинок, який об'єктивно є неприпустимим і аморальним.

Чи може чоловік чи дружина відмовитися від подружнього обов'язку, якщо партнер заражений ВІЛ-інфекцією? Поза сумнівом, так (про це можна прочитати в трактаті про біоетику кардинала Теттаманці). Пояснюється це тим, що в даному випадку подружній акт перестає бути актом істинної любові, стаючи актом, за допомогою якого можна передати смерть. Але може виникнути й інше запитання: якщо жінка примушена до вчинення подружнього акту, чи може вона захиститися від партнера, вимагаючи використання презерватива? Це - саме той випадок, в якому можна дати ствердну відповідь, пише кард. Теттаманці, оскільки з боку жінки немає згоди на подружній акт, крім того, вона має право захистити своє здоров'я, вдаючись до засобів, які має в розпорядженні. Адже в даному випадку вона не використовує засоби  для інших цілей (для уникнення вагітності). В даному випадку у неї немає іншого шляху, окрім як вимагати від чоловіка використовувати презерватив. Такою є позиція з погляду об'єктивної моралі. Проте залишається суб'єктивна сфера відповідальності подружжя, яку слід оцінювати згідно загальних критеріїв.

Зауважимо, що мова йде про примус до подружнього акту, що прирівнюється до сексуального насильства. Зрозуміло, в даному випадку чоловік, що здійснює це насильство, нічим не виправданий.