Важкі питання. Яка користь людині від тіла?
  • Пон, 31/07/2017 - 15:05

ПИТАННЯ: Навіщо нам тіло і яка від нього користь для душі? Хіба в Писанні не згадується постійно про слабкість плоті?

ВІДПОВІДЬ: Коли Бог створив людину з тіла і душі, Він побачив, що все «дуже добре» (Бут 1, 31). Він створив тіло зовсім не для того, щоб воно було тягарем і заважало людині. Навпаки, тіло створено як перевага.

Якби людина була позбавлена плоті, вона була би духом, подібним до ангелів, які наділені інтуїтивним розумом. Люди ж не є ангелами, на відміну від них вони наділені і почуттями. Ймовірно, їх знання не настільки досконале, як ангельське знання, але воно розумне, креативне і здатне розвиватися. Знання людини виходить завжди від почуттів, які вловлюють не всі, але тільки окремі об'єкти. Поєднуючи одне з іншим, інтелект прогресує в пізнанні.

Крім того, завдяки тілесності людина здатна до дітонародження. З цим пов'язано дуже багато, що було б неможливим без наявності тіла: досвід любові, спілкування, досвід поколінь і родинних зв'язків.

Саме завдяки тілу людина здатна перетворювати матерію, надавати їй форму, витягувати з матерії її безмежні ресурси. Тим самим людина бере участь в Божественному володарювання над світом і продовжує справу Божого творіння. Своєю працею, безпосередньо пов'язаною з тілом, людина бере активну участь у Божественному промислі, може забезпечувати необхідним себе і інших.

Наше тіло схильне до емоцій і бажаннь. Все це - величезний потенціал, дарований Богом для того, щоб людина в кожному секторі життя могла працювати, спілкуватися з людьми, отримувати від цього задоволення і відчувати внутрішній порив.

Крім цього, тіло з його емоціями здатне привести до глибшої єдності з Господом. Невипадково цар Давид вигукував: «Тебе душа моя прагне, по Тобі тужить тіло моє»; «Серце моє і тіло моє линуть до Бога Живого».

Другий Ватиканський собор стверджує: «Єдина тілом і душею, людина в своєму тілесному складі збирає в собі елементи світу матеріального, і через нього вони досягають своєї вищої точки і підносять голос у вільній хвалі Творця. Отже, людина не повинна зневажати тілесне життя: навпаки, вона зобов'язана цінувати своє тіло, створене Богом і призначене воскреснути в останній день, вважати його благим і гідним честі»(GS 14).

Після первородного гріха людина стала суб'єктом страждань. Але навіть ці страждання, часто пов'язані безпосередньо з тілом, з'єднують нас з Христовим  відкупленням, дозволяючи доповнювати «те, чого ще бракує скорботам Христовим для Його тіла, що ним є  Церква» (пор. Кол. 1,24).

Безумовно, після гріхопадіння людина відчуває також неслухняність почуттів. Про це святий апостол Павло пише: «Бо за внутрішнім чоловіком маю задоволення в Законі Божому але в членах моїх бачу інший закон, що воює проти закону мого розуму, і полонить мене законом гріховним, що знаходиться в членах моїх. Бідна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти?»(Рим 7,22-24). Але тут під виразом «тіло смерті» мається на увазі не тіло як таке, яке як і раніше, як і при створенні людини, залишається «дуже добрим», але схильність до зла і поневолення безладними пристрастями. Ось чому ми не повинні допускати того, щоб тіло служило грішним нахилам (пор. GS 14).

доглядальниця Львів