Важкі питання. Яка різниця між біоенерготерапєю і харизмою зцілення?
  • Втр, 12/12/2017 - 21:53

ПИТАННЯ: Яка різниця між біоенерготерапією і харизмою зцілення? Між пророцтвом і «говорінням мовами» і ясновидінням?

ВІДПОВІДЬ: Грецьке слово «харизма» означає дар, талант. У Святому Письмі це слово наділене трьома значеннями. У загальному сенсі харизма - це будь-який талант. Святий Павло говорить християнській громаді: «Я прагну вас бачити, щоб подати вам якого дара духовного» (Рим 1,11). У другому значенні під харизмою маються на увазі постійні і особливі обдарування, завдяки яким знаходять здатність і готовність виконувати різні служіння, корисні для оновлення і розвитку Церкви: це може бути дар служіння катехита, дар материнства і батьківства, дар священства, шлюбу, чернецтва, місіонерства або викладання. Про це, наприклад, говорить святий Петро: «Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як добрі  домоуправителі всілякої Божої благодаті» (1 Петро 4,10-11). Святий Павло в свою чергу, звертаючись до римлян, напоумляє: «І  ми маємо різні дари, згідно з благодаттю, даною нам: коли пророцтво – виконуй його в міру віри, а коли служіння -  будь на служіння, коли вчитель - на навчання, коли втішитель – на потішання, хто подає – у простоті, хто головує – то з пильністю, хто милосердствує - то з привітністю»(Рим 12,6-8). І далі, в Посланні до Ефесян: «І Він поставив одних апостолами, інших пророками, інших євангелистами, інших пастирями та вчителями» (Еф 4,11).

У вузькому сенсі «харизма» позначає надприродний тимчасовий дар, а також чудові діяння, які Святий Дух сподобляє здійснювати деяких людей. Про харизми у вузькому сенсі святий Павло пише в Посланні до Коринтян: «Кожному дається виявлення Духа на користь. Одному дається Духом слово мудрости, а другому слово знання тим же Духом; а іншому віра тим же Духом; а іншому дари вздоровлення тим же Духом; а іншому роблення чуд, а іншому пророкування, а іншому розпізнавання духів, а тому різні мови, а іншому вияснення мов. А все оце чинить один і той Самий Дух, уділяючи кожному осібно, як Він хоче»(1 Кор 12,7-11).

Як говорить святий Павло, харизма в вузькому сенсі дається не для особистої вигоди, але для загальної користі. Вона дарована по благодаті і безоплатна, а також дається незалежно від особистої святості. Святий Тома Аквінський так пояснював значення харизми: «Є два типи благодаті. Існує благодать, яка досягає людини безпосередньо від Бога: ця благодать освячує, або gratum faciens (яка робить бажаними Богу). Потім, є ще одна благодать, за допомогою якої одна людина допомагає іншій повернутися до Бога. Цей дар названий gratia gratis data (благодать, дарована Богом вільно тим, кому Він хоче), бо мова йде про здатність, яка перевершує природу або особисті заслуги. Але оскільки вона дарується не для освячення того, кому вона дарована, а для сприяння освячення іншого, її не називають освячуючою благодаттю». Ось чому харизми у вузькому сенсі можуть бути послані навіть грішникові або язичникові, як це сталося, наприклад, з Валаамом.

Саме в силу того, що ці харизми даються незалежно від особистої святості, вони не можуть бути заслужені. Наприклад, людина може, звичайно, молитися, щоб сталося диво, але не може заслужити його. Господь може сподобити дива для того, щоб утвердити в вірі або для того, щоб засвідчити святість певної людини. Тільки Господь знає, чи принесе диво духовну користь чи ні. У разі харизми зцілення деякі зцілюються, інші ні - Божий благий задум допускає хворобу. Деякі люди покликані бути ближче до розп'ятого Христа заради порятунку багатьох. Іноді Господь допускає рани тіла, щоб зачепити душу. Це був випадок святого Франциска, коли після таємничої хвороби він змінився на краще до такого ступеня, що світ навколо втратив для нього всю чарівність.

"Енергетичне цілительство", або біоенерготерапія, заснована на розпливчастому понятті енергії, яке не відноситься ні до сфери науки, ні до сфери віри. Воно відноситься, скоріше, до сфери окультизму і не має ніякого відношення до харизмів, про які ми говоримо. У рекламі такого цілительства часто надається гарантія позитивного результату, а будь-яка фізичне неблагополуччя розглядається як прояв «несприятливої енергетики». Це суперечить християнському сприйняттю харизми, а також християнському розумінню хвороби і зцілення. Крім того, християнин, що володіє даром зцілення, ніколи не буде перетворювати цей дар в професію або послугу. До того ж харизма у вузькому сенсі - це тимчасовий дар, як ми вже говорили вище.

Що стосується говоріння мовами, то під цим виразом розуміють різні речі і йому супроводжують різні тлумачення. Перш за все це явище мало місце в день П'ятидесятниці, коли апостоли Ісуса Христа отримали Святого Духа для проповіді всім народам. Апостоли отримали надприродний дар, почавши говорити на різних мовах. Як пише в «Сумі теології» святий Тома Аквінський, цей дар був необхідний для їх місії, адже вони походили з одного народу і не могли проповідувати іншим. Будучи покликані проголошувати Добру Новину навіть язичникам, вони отримали дар інших мов. Це, як і в разі будь-якої харизми, відбулося для користі громади. Сьогодні ж - пояснював в свою чергу Блаженний Августин - Святий Дух також сходить на християн, але це не супроводжується таким надприродним феноменом просто тому, що в ньому немає необхідності: Церква вже говорить на всіх мовах. Проте для повчання інших Бог іноді посилає і дар мов, як це сталося, наприклад, зі святим Домініком.

Тлумачення Томи Аквінського - не єдине. Богослови пояснюють дар мов, отриманий апостолами в день П'ятидесятниці, і інакше: мова йде не про мови в сенсі говірок, а про прояв молитви. Говорити на інших мовах  означало не  проповідувати на інших мовах, а молитися. Це тлумачення відповідає тому, про що святий Павло говорив в Першому посланні до Коринтян: «Як говорить хто чужою мовою, той не людям говорить, а Богові, тому що ніхто не розуміє, і він духом говорить таємне ... Але в Церкві волію п'ять слів зрозумілих сказати розумом моїм, щоб і інших навчити, аніж десять тисяч слів чужою мовою».

Пророцтво ж, рясно представлене в Старому Завіті, триває і на шляху «нового» Народу Божого. Кожен хрещений покликаний тлумачити знамення часів і чинити так, щоб його життя все більше погоджувалося із задумом Бога. Дар пророцтва в Новому Завіті, наприклад, ми бачимо у Агава (11 глава Книги Діянь апостольських): «В ті дні прийшли з Єрусалиму до Антіохії пророки. І один з них, на ім'я Агав, віщував духом, що у цілому світі настане великий голод, який і був за Клавдія. Тоді учні, усякий із своєї спроможности, постановили послати допомогу братам, що в Юдеї, що і зробили, пославши до старших через руки Варнави і Савла».

Агав, таким чином, передрікає великий голод, і в результаті цього пророцтва християнська громада Антіохії збирає пожертви на користь бідних, щоб допомогти жертвам неврожаю насамперед в Юдеї. Це пророцтво сповіщає кращий вибір Церкви на користь бідних.

У 21 главі Діянь свв. апостолів ми знову зустрічаємо Агава, який буде пророкувати про мучеництво апостола Павла. Павло висловлює готовність до цієї долі, бо свідчить тим самим свою вірність Христу: «І коли ми перебували у них багато днів, прийшов з Юдеї один пророк, Агав, і прийшов він до нас, і взявши пояс Павла, зв'язав свої руки та ноги, сказав: Дух Святий так звіщає: мужа, чий цей пояс, так зв'яжуть в Єрусалимі Юдеї, і видадуть в руки поган. Коли ж ми почули це, то і ми і тамтешні просили, щоб він не ходив в Єрусалим. А Павло відповів: Що ви робите? плачучи та серце мені розриваючи? я не тільки хочу бути в'язнем, але готовий померти в Єрусалимі за ім'я Господа Ісуса. Коли ж ми не могли його вмовити, то заспокоїлися, сказавши: Нехай буде воля Господня!».

Ясновидіння позначає здатність людини (реальну або припустиму) мати доступ до будь-якої інформації крім звичайних каналів сприйняття. Безумовно, ясновидіння може супроводжувати дар пророцтва, але воно може також відноситися до сфери окультизму або ж мати чисто природне пояснення.

на правах реклами: металочерепиця провідних світових виробників. великий вибір, приваблива ціна - www.кровельные-материалы.in.ua