Важкі питання. Яка різниця між святими і блаженними, між Отцями Церкви і Вчителями Церкви?
  • Пон, 16/04/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: «Яка різниця між блаженними і святими Католицької Церкви? І чим Отці Церкви відрізняються від Вчителів Церкви? »

ВІДПОВІДЬ: Коли Католицька Церква когось прославляє, то робить це поетапно. Коли починається процес беатифікації, праведника проголошують Слугою Божим. Під час процесу вивчаються його героїчні чесноти. Коли вони офіційно визнаються Церквою,  то потім Церква молиться  до Бога про те, щоб будь-яким знаком була підтверджена святість того, чиї героїчні чесноти вже визнані. Коли вчинене його заступництвом чудо визнається Церквою, то його зараховують до лику блаженних. А щоб проголосити блаженного святим, Церква просить у Бога ще одного підтвердження. Після визнання другого чуда блаженний прославляється до лику святих.

Далі, Отці Церкви - це ті, хто відповідають трьом характеристикам: давнина, святість, доктрина. На Заході епоха Отців закінчується святим Ісидором Севільським (помер в 636 році), а на Сході - святим Іваном Дамаскином (рік смерті - 749).

Учителі Церкви - це чоловіки і жінки всіх епох, видатні у святості і доктрині. Коли Церква проголошує їх такими, вона певним чином переймає їх вчення.

Протягом півтори тисячі років число Вчителів Церкви залишалося незмінним. У Західній Церкві були чотири Вчителі: св. Амвросій, св. Августин, св. Єронім і св. Григорій Великий, - і на Сході також чотири: св. Афанасій, св. Василій, св. Григорій Назіанський і св. Іван Золотоустий.

Св. Папа Пій V в 1567 році приєднав до цього списку святого Тому Аквінського, проголосивши його «п'ятим Учителем Церкви». А після нього до цього сонму були зараховані і багато інших.

Таким чином, деякі Отці Церкви шануються також як Учителі Церкви, але не всі Учителі є Отцями (вони не відповідають критерію давнини). Серед Вчителів Церкви є й жінки: св. Катерина Сієнська, св. Тереза Авільська, св. Тереза з Лізьє, св.Тереза Бенедикта від Хреста (Едіт Штайн).
 

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.