Важкі питання. Якими ми будемо після воскресіння?
  • Втр, 18/04/2017 - 12:55

ПИТАННЯ: Якими ми будемо після воскресіння? Чи всі будемо однакового віку?

ВІДПОВІДЬ: Після загального воскресіння всі воскреснуть з тим самим тілом, яке було під час земного життя, але преображеним і прославленим. Воскреснуть всі - і блаженні, і засуджені, - при цьому перші вічно перебуватимуть у славі, а другі - в пеклі. Це підтверджує святий апостол Павло: «Мусить бо це тлінне одягнутися в нетління, і це смертне одягнеться в безсмертя, тоді збудеться написане слово: «Смерть поглинута перемогою». (1 Кор 15,53). Оскільки тіло стане нетлінним і безсмертним, після воскресіння воно не потребуватиме ні  їжі, ні  інших тілесних потреб. Це відкрив Сам Ісус, кажучи: «Бо в воскресінні ні женяться, ані заміж не виходять, але як Анголи ті на небі» (Мт 22,30).

Воскресіння тіл буде цілісним, тобто воскреслі тіла будуть без жодних дефектів, знову ж згідно зі словами апостола Павла: «Мертві воскреснуть» (1 Кор 15,52). Що стосується віку, то на цю тему святий Тома Аквінський писав: всі воскреснуть так, ніби їм було 32 або 33 роки - «у віці досконалості». Святий Тома стверджує, що дітям будуть «додані» роки, а людям похилого віку «повернені», - і посилається на слова апостола Павла: «аж поки ми всі не дійдемо до єдності в вірі й повного спізнання Божого Сина, до звершеності мужа, до міри повного зросту Христа (Еф.4,13).