Важкі питання. Знеболювання і евтаназія
  • Пон, 11/01/2016 - 23:40

ПИТАННЯ: Як оцінювати з точки зору біоетики паліативне лікування, спрямоване на полегшення болю, яке прискорює смерть? Чи не є це евтаназією?

ВІДПОВІДЬ: Що стосується знеболюючих препаратів, то існує документ Папи Пія XII, в якому він стверджує про моральну допустимість і для лікаря, і для пацієнта використовувати наркотичні засоби для полегшення болю у разі наближення смерті, навіть якщо відомо, що ці препарати прискорять настання смерті. Бо в такому разі, пояснює Папа Пій XII, йдеться «не про жадобу смерті і прагнення до неї, хоча ризик смерті з обґрунтованих причин допускається, але тільки про бажання пом'якшити біль застосуванням анестезуючих засобів, створених медициною». Документ називається «Відповідь на 3 питання, поставлених Італійською спільнотою анестезіології».

У Декларації про евтаназію Конгрегація віровчення також стверджує, що «в даному випадку мова не йде про сприяння настанню смерті». А святий  Іван Павло II в енцикліці Evangelium Vitae пише, що пацієнт, який добровільно відмовляється від знеболювання, щоб свідомо брати участь у стражданнях Господа, заслуговує похвали, але така героїчна поведінка не є обов'язковою для всіх (EV 65). У цьому ж параграфі Папа Войтила додає: "Не слід віднімати свідомість у вмираючого без серйозних причин: на порозі смерті люди повинні бути в змозі виконати свої моральні і сімейні обов'язки, а головне - мати можливість свідомо приготуватися до остаточної зустрічі з Богом». Неприпустимо практикувати наркоз пацієнта проти його волі, коли він в змозі її виявити.