Важкі питання.Чим психотерапевт відрізняється від духівника?
  • Пон, 20/08/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Чим відрізняється поле діяльності психотерапії і духівництва? Чи можуть сповідник і духівник бути різними особами? І чи може духовне наставництво збігатися з психотерапією?

 

ВІДПОВІДЬ: Три сфери - духівництво, сповідь і психотерапія, - хоча іноді і перетинаються, все ж чітко розділяються за своїми цілями.

Мета Сповіді - примирення з Богом, відпущення гріхів. Психотерапія займається лікуванням психічних розладів різного ступеня тяжкості і не веде мови про гріх. Духівництво призначене для того, щоб направляти вибір людини і допомагати їй орієнтуватися в християнському житті.
Безумовно, духовному наставнику корисно знати стан душі, яка потребує допомоги. Але не завжди це знання необхідне, наприклад, якщо людина зазвичай знаходиться в стані благодаті і не проявляє поведінкових якостей, що заслуговують уваги психолога.

Сповідник і духівник можуть бути різними особами. Сповідника можна міняти, хоча це і не завжди рекомендовано. А керівництво духовного отця неодмінно охарактеризовано стабільністю.

Сповідником може бути тільки священик. Духовним наставником може бути і мирянин, і нерукоположенний монах. Наприклад, духовними наставниками святої Катерини Сієнської були різні люди. У послушників в монастирях є наставники, які необов'язково є священиками.

Цілком природно, що сповідник часто стає і духовним наставником, особливо коли людина звертається весь час до одного і того ж священика і запитує в нього поради в різних ситуаціях свого життя.

Психотерапевт і духівник переслідують різні цілі. Перший - знавець психічної сфери. Його завдання - допомогти виправити якийсь поведінковий аспект, причому зовсім не обов'язково, що цей аспект відноситься до сфери моральності. Наприклад, коли йдеться про якусь манію чи тривожний синдром.

Духовний наставник - це знавець дії благодаті, спокус, прогресу в духовному житті. Його завдання - приводити духовне життя до досконалості, усуваючи з нього гріх і все, що протидіє благодаті.

Оскільки благодать зцілює природу і підносить її, іноді, - але це не є правилом, - сповідник або духовний отець можуть послужити допомогою для подолання якихось аспектів поведінки і з психологічної точки зору.
Точно так само, і психотерапія може допомогти людині знайти внутрішній спокій і прийти в стан, який позитивно позначиться на прогресі в християнському житті.

У деяких випадках духівник може порадити підопічному звернутися до психотерапевта, щоб подолати якісь перешкоди на духовному шляху. Адже благодать зцілює і підносить природу, але не замінює її. Навпаки, вона черпає від природи значні ресурси.
 

За матеріалами: radiovaticana.org