Важкі питання.В яких джерелах йдеться про мучеництво апостола Петра в Римі?
  • Пон, 16/04/2012 - 00:00

 ПИТАННЯ: «В якому місці Письма говориться про присутність святого апостола Петра в Римі і про його мучеництво?»

 

ВІДПОВІДЬ: Ні в одному тексті Святого Письма не згадується прямо про присутність апостола Петра в Римі. З іншого боку, це не дивно: Євангелії розповідають про Ісуса, а Діяння апостолів завершуються прибуттям Павла в Рим (це 62 рік). Інші ж тексти Нового Завіту є в основному посланнями на різні випадки.

Проте, як відомо, Святе Письмо не є єдиним джерелом Божественного Одкровення. Поряд з ним є і Святе Передання, яке доповнює його і надає йому правильного смислу.

Так, в Біблійному словнику Маккензі читаємо: «Перебування, смерть і поховання Петра в Римі настільки міцно вкорінені в Переданні, що лише деякі сучасні історики піддають це сумніву, не оспорюють це і інші Церкви. Однак Традиція не зафіксована в письмовій формі до другого століття, і той факт, що Петро був єпископом Риму, не присутній в письмових джерелах до III століття. Два найдавніші свідки, Климент Римський і Ігнатій Антіохійський, не підтверджують явно ні мучеництва Петра, ні того, що він помер у Римі. Але обидва вони були витлумачені як такі, що мають це на увазі: цілком можливо, що в них немає прямої згадки саме тому, що мова йшла про факт настільки відомий, що не потребував підтвердження.

 

Найдавніші традиції щодо місця смерті і поховання Петра, досить розпливчасті. В епоху Костянтина місцем поховання Петра вважався Ватикан. У III столітті Гай Римський заявив, що у Римі були мощі Петра і Павла, відповідно, у Ватикані та на вулиці Остіензе. Сучасні розкопки під базилікою святого Петра виявили язичницьке кладовище, перші поховання якого датуються приблизно VII століттям після Різдва Христового. Християнські поховання з'являються в наступні століття, але написи не згадують про близькість поховань до гробниці Петра. З іншого боку, доведено, що Ватикан був місцем мучеництва християн за правління Нерона. Потрібно допустити можливість, що тіла мучеників були кинуті в загальну могилу або спалені і що можна було зафіксувати лише місце смерті. Поєднання ймовірностей спонукає багатьох учених погодитися з римською традицією, згідно з якою Петро зазнав мучеництва під час правління Нерона між 64 і 67 роками на Ватиканському пагорбі, цілком ймовірно, разом з багатьма іншими людьми ».
 

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.