Важкі запитання. Чи гріх слухати рок-музику, курити, дивитися фільми жахів?
  • Срд, 20/11/2013 - 12:11

ПИТАННЯ: Чи гріх дивитися фільми жахів, слухати рок-музику? Чи гріх вживати іноді алкоголь і курити?

ВІДПОВІДЬ: Що стосується музики, то в деяких випадках вона не може завдати шкоди, а в інших випадках спонукає до песимізму і щонайменше завдає психологічної шкоди. Деякі молоді люди, які знайшли шлях до Церкви, свідчать, що існують різновиди рок-музики, ставлення до світу яких цілком суперечить євангельській перспективі.

Що стосується фільмів і книг жахів, то поряд з трагічним сюжетом, як правило, в їхньому змісті є чимало неприйнятного і з морального погляду, а це може призвести до того, що людина перестає бачити зло деяких вчинків, вважаючи припустимим те, що таким не є.

Що стосується алкоголю і куріння, то вживання їх не є гріхом, але й чеснотою це теж не назвеш. Тобто вживання алкоголю і куріння не є обов'язковою матерією сповіді. Навіть святий апостол Павло радив Тимофію іноді пити вино замість води для здоров'я. Якщо разом з вживанням алкогольних напоїв людина зберігає чесноту поміркованості, то це не гріх. Вживання алкоголю стає гріхом з того моменту, коли воно створює проблеми за кермом, коли людина перестає контролювати свої слова або її вчинки стають неадекватними.

Зловживання алкоголем і наркотичними речовинами суперечить п'ятій заповіді – «Не вбивай». Ця заповідь наказує також охороняти своє здоров'я та здоров’я інших людей.

Про це ми можемо прочитати в Катехизмі Католицької Церкви. У ньому, однак, тема алкоголю порушується у зв'язку з діями, які можуть спричинити небезпеку для оточуючих. «Чеснота поміркованості, – стверджується в Катехизмі, – передбачає уникнення всякого роду надміру у вживанні їжі, алкоголю, тютюну та медикаментів. Ті, хто у стані сп'яніння чи через вподобання швидкості ризикують життям інших і своїм на дорогах, на морі чи в повітрі, беруть на себе тяжку провину» (2290).

http://ru.radiovaticana.va