Чи можна контактувати з померлими родичами?
  • Чтв, 26/04/2012 - 00:00

Запитання: Чи можна контактувати з померлими родичами?

 

Відповідь: Ще в Старому Завіті ми маємо зовсім чітку заборону будь-яких контактів з померлими.

Вони перебувають або в Раю, або в чистилищі, або в пеклі. З тими, хто є в пеклі, неможлива абсолютно ніяка комунікація, і якщо хтось говорить про феномени спілкування з тими, хто є в пеклі, то йдеться про обман психіки, або про обман диявола.

Ті, хто перебувають в чистилищі, можуть за дозволу Бога спілкуватися зі своїми близькими, але тільки для того, щоб просити у них молитов і заупокійних богослужінь.

Ті ж, хто насолоджується вічним щастям в Раю, також не можуть контактувати з нами, за винятком деяких випадків, встановлених Богом. Тоді ми маємо справу з видіннями або явлінням святих.

Контакти з нашими померлими можуть реалізуватися тільки в молитвах, здійсненні Літургій, милостині, що подають за померлого. Нерідко трапляється, що Бог за допомогою якої-небудь особливої милості показує нам, що наші молитви були Йому угодні й принесли користь душі, про яку ми піклуємося.

Абсолютно неприйнятні ніякі практики, пов'язані з встановленням «контакту» з померлими родичами. У результаті цих практик встановлюються контакти з бісами, рабами яких може стати людина. Якщо хто-небудь коли-небудь практикував контакти з померлими, не може приступати до Святого Причастя, не посповідавшись в тяжкому грісі.

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

 

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.