Важкі запитання: Чи є гріхом користуватися неліцензійним програмним забезпеченням?
  • Пон, 24/12/2012 - 00:00

ПИТАННЯ: Чи є гріхом користуватися неліцензійним програмним забезпеченням?

 

ВІДПОВІДЬ: Порушення авторського права сьогодні пов'язане з поширенням Інтернету, який дозволяє з легкістю знайти, скачати і поширити безліч програм, відео- і аудіоматеріалів і так далі.

 

Порушення авторських прав, тобто недотримання умов використання програми, висунутих автором або власником прав, має дві сторони: це дії тих, хто незаконно надає в розпорядження інших матеріал, що охороняється авторським правом, і дії користувачів - тобто тих, хто незаконно скачує їх.

 

Як християнин повинен розцінювати ці дії?

 

В останні роки Католицька Церква вже розробила деякі офіційні документи, що стосуються новітніх технологій. Першим втручанням в це питання можна назвати Апостольське послання Папи Івана Павла II «Стрімкий розвиток». У ньому Папа «благословляє» використання новітніх технологій як засіб набуття знань і передачі інформації. При цьому, безумовно, віруюча людина зобов'язана дотримуватися чинних законів. Доступність матеріалу для скачування або копіювання не означає, що ці дії морально допустимі. Свідоме використання неліцензійних програм - це гріх. При оцінці тяжкості цього гріха, звичайно, потрібно враховувати безліч обставин. Наприклад, якщо хтось незаконно і регулярно використовує програми для отримання прибутку, для заробляння грошей, та ще й наживається на цьому, продаючи піратські копії, - безсумнівно, цей гріх важчий, ніж гріх підлітка, який скачав собі комп'ютерну гру. Тим більше, що питання авторських прав сьогодні дуже ускладнилося саме доступністю матеріалів, а в багатьох випадках власники авторських прав мають в розпорядженні достатньо коштів для захисту своєї продукції. Тому використання неліцензійного програмного забезпечення слід відносити в більшості випадків до повсякденних гріхів, за винятком тяжких випадків, коли це стає засобом наживи і завдає серйозної шкоди іншим людям.

Вирішенням цієї моральної проблеми може бути використання програм з відкритим вихідним кодом.

 

За матеріалами: Радіо Ватикан

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.