Важливість пам’яті в комунікації – тема наступного Дня суспільних комунікацій
  • Суб, 28/09/2019 - 16:26

«Щоб ти оповів це синам і внукам твоїм (Вих 10,2). Життя стає історією», – такою є тема 54-го Всесвітнього дня суспільних комунікацій, що відзначатиметься 24 травня 2020 року. Зазвичай, тема оголошується 29 вересня, коли Церква латинського обряду вшановує пам’ять святого Гавриїла, Небесного Покровителя телекомунікаційної галузі. Оскільки цього року він припадає у неділю та збігається з Всесвітнім днем мігранта і біженця, відповідне комюніке оприлюднене напередодні.

Пам’ять в комунікації

Обираючи таку тему, натхнену початком 10-ї глави старозавітної Книги Виходу, де Господь заповідає вибраному народові передавати з покоління у покоління ті чудесні знаки, які Він учинив серед них, Папа Франциск підкреслює, наскільки цінна спадщина пам’яті в комунікації. Святіший Отець неодноразово підкреслював, що без вкорінення у прожитій історії немає майбутнього, вказуючи також на те, що пам’ять не є «статичним тілом», але «динамічною дійсністю». Саме перед пам’ять передаються історії, сподівання, мрії та досвід від одного покоління до іншого.

Розповідь народжується з життя

Тема наступного Всесвітнього дня суспільних комунікацій також нагадує про те, що кожна розповідь народжується з життя, із зустрічі. Таким чином, комунікація покликана поєднувати через розповідь пам’ять і життя. Зокрема, Ісус використовував притчі, щоб передавати життєдайну силу Божого царства, залишаючи слухачам свободу приймати ці розповіді й застосувати їх до свого життя. Сила розповіді виражається через здатність викликати переміну, зразкова історія має перетворюючу силу. Можемо досвідчити це, коли через розповіді зіставляємо своє життя з життям святих. Тож не даремно, промовляючи нещодавно до працівників Дикастерії в справах комунікації, Святіший Отець закликав передавати «велике багатство», запропоноване життєвим свідченням мучеників.

Таким чином, Папа знову ставить у центрі роздумів людську особу з багатством її стосунків та вродженою здатністю комунікувати. Він закликає всіх зробити комунікацію засобом будування мостів, для того, щоб поєднувати та поширювати красу братерства в період, позначений протиріччями та поділами.

Всесвітній день, започаткований Собором

Всесвітній день суспільних комунікацій – це «всесвітній день», започаткований Другим Ватиканським Собором. Він відзначається у неділю перед П’ятидесятницею. Згідно з прийнятим звичаєм, тема Всесвітнього дня оголошується 29 вересня, а відповідне Папське послання, натомість, оприлюднюється 24 січня, в день літургійного спомину святого Франциска Сальського, Небесного покровителя журналістів.