Вбивці єзуїтів досі не покарані
  • Пон, 18/11/2013 - 09:05

Іспанія нагадала Сальвадору про покарання 15-ти військовослужбовців, винних у вбивстві 16 листопада 1989 року шести єзуїтів – п’яти іспанців і одного сальвадорця, які працювали у Центральноамериканському Університеті (UCA).

Єзуїтів, яких сальвадорські вірні назвали «мучениками з UCA», вбили 24 роки тому під час громадянської війни члени групи двадцяти сальвадорських військових. Разом з ними загинули дві сальвадорські робітниці, одна з них мала лише 15 років.

У часі громадянської війни, яка тривала у Сальвадорі 1980-1990 роки, загинуло понад 75 тисяч осіб, що становить майже 2% жителів країни. Ще з 1999 року Міжамериканська комісія Прав Людини вимагала провадження слідства у справі вбивства єзуїтів, але воно і досі без результатів. У 2011 році іспанський Національний Суд зажадав екстрадиції 15 з 20 військових-вбивць, у травні 2012 сальвадорський Найвищий Трибунал Справедливості відмовився видати 13 осіб, інші двоє втекли до США.  

Щороку у річницю різанини відправляються богослужіння за упокій отців-єзуїтів Ігнаціо Еллакурії, Сегундо Монтеса, Армандо Лопеса, Ігнаціо Мартіна Баро та Хуана Рамона Морено і сальвадорського єзуїта Йоахіна Лопеса.

Тогочасний уряд і військове керівництво 24 роки тому спочатку провели брехливу кампанію проти єзуїтів. А у 1980 році прямо біля вівтаря вбили Архиєпископа Сан Сальвадора Оскара Арнульфо Ромеро, який закликав припинити кровопролиття і прийти до примирення. Беатифікаційний процес Архиєпископа Ромеро у 2013 році відновив Папа Франциск.

За матеріалами: http://info.wiara.pl