VCam: Бути всюди присутніми з перетворюючою силою та радістю Євангелія
  • Птн, 20/07/2018 - 16:12

Проведення V Американського Місіонерського Конгресу (VCAM) стало «моментом благодаті для Церкви в Америці, через який можна наново оживити місійність всієї католицької спільноти, щоб бути присутніми в усіх дійсностях світу з перетворюючою силою та радістю Євангелія, що спонукає нас трудитися, відкриваючи шляхи спільності та примирення в соціальній, політичній, міжрелігійні та церковній сферах», – читаємо у підсумках 5-го Американського Місіонерського Конгресу, який від 10 до 14 липня 2018 р. відбувався в Болівії.

Необхідність відкриватися на виклики

«З місіонерськими та євангелізаторськими почуттями та з пророчою сміливістю, – зазначається в тексті, – цей Конгрес відтепер і надалі започаткує зміни в діяльності та церковних структурах, аби ця Церква, “що виходить назовні”, давала вірну відповідь Богові через місію, відкриту “Ad Gentes” (до народів), насамперед, до злиденних та відкинутих немов непотріб, і до тих, які не пізнали Христа та цінностей, що випливають з Євангелія радості».

Слідуючи за напрямними Другого Ватиканського Собору та Апаресідської Конференції Ради Єпископатів Латинської Америки й Карибського Регіону, згідно з якою «Церква виявляє свою місійність тоді, коли відкривається на виклики сучасного світу, щоб знаходити на них відповіді в світлі Євангелія», учасники місіонерського конгресу заявляють про усвідомлення «великих, швидких і глибоких перемін цієї постмодерністської епохи».

Серед викликів, які викликають найбільшу стурбованість Церкви на континенті, названо кризу сім’ї з усіма похідними наслідками, зневагу та насильство щодо людського життя і гідності, порушення прав людини, економічне панування небагатьох, що породжує безробіття та бідність, несправедливість і нестачу солідарності, необхідність дбати про «нашу сестру і матір землю», нерівність та насильство, яких зазнають жінки, становище мігрантів і тубільних народів, темні моменти життя самої ж Церкви, починаючи від сексуальних скандалів, зменшення священичих покликань, релятивізм, неморальність та інші негативні явища, притаманні сучасності.

Перебіг Конгресу

Всі ці теми широко обговорювалися вже на підготовчому етапі, зокрема під час міжнародних симпозіумів, національних місіонерських конгресів та інших ініціатив американських Церков, на основі чого був приготований робочий документ для 5-го Американського Місіонерського Конгресу, учасники якого «провели 5 інтенсивних днів, насичених різними формами діяльності, які привернули увагу всіх».

 
Загалом, для участі в Конгресі зареєструвалися 3177 єпископів, священиків, богопопосвячених осіб та мирян, не враховуючи волонтерів, які дбали про прийняття місіонерів, та родин, що гостили їх у своїх домівках. Крім інавгураційної сесії, відбулися 5 головних конференцій на тему Конгресу, а ввечері кожного дня відбувалися семінари, праці в групах та майстер-класи, під час яких обговорювано проблеми, висвітлені під час пленарних зустрічей.

Напрямні для дії

Підсумковий документ містить ряд напрямних для дії, які слід впроваджувати в життя задля місіонерського оновлення Церкви в Америці. Насамперед, йдеться про те, щоб навчати жити в радості Воскреслого Христа й згідно з Його Блаженствами, а також виходити на периферії світу, щоб досягнути всіх. Учасники конгресу заохочують поглиблювати пізнання Святого Письма, зокрема, Євангелій, і підтримувати місіонерські спільноти.

Серед інших порад – розвивати спільність благ у Церкві та з убогими, сприяти примиренню в усіх сферах життя, сприймати євангелізацію сім’ї як християнський ключ для соціального та культурного перетворення, стимулювати участь мирян в місії Церкви, розвивати душпастирство покликань, а також переживати в місіонерському ключі різні вияви народної побожності.