Вчені підтвердили вік однієї з реліквій святого Франциска Асизського
  • Срд, 27/09/2017 - 21:34

Датські та італійські фізики підтвердили вік мішка з хлібом, який, за легендою, святий Франциск Асизський попросив ангела передати з Франції, де він тоді знаходився, в монастир в Італії, говориться в статті, опублікованій в журналі Radiocarbon.

«На щастя чи на жаль, наукові досліди і заходи не можуть довести, що якась легенда чи віра правдава чи ні. З іншого боку, вони дозволяють нам перевірити, чи дійсно об'єкт, пов'язаний з цими подіями, є фальшивим чи ні. Як цей мішок з хлібом виявився на порозі монастиря - це вже питання віри », - заявив Кааре Расмуссен (Kaare Rasmussen) з університету Південної Данії в Оденсе.

Зимою 1224 року, як говорить легенда, на порозі монастиря Фоллоні, розташованого в південній частині Італії, з'явився мішок з хлібом, що потрапив туди по волі святого Франциска, який послав ангела з цим даром з Франції. Сам мішок швидко став святинею, і монахи довгий час використовували його як тканину, що покривала вівтар монастиря.

У 1734 році Фоллоні був зруйнований землетрусом, і після будівництва нового монастиря монахи вирішили захистити тканину від подальшого руйнування, розмістивши її в спеціальній ємкості. До нашого часу збереглося лише половину від цього мішка, і тепер хранителі монастиря щиро оберігають його від можливих проблем.

Расмуссену и його колегам, спеціалістам в «хімічній» археології, вдалося переконати отця Агнелло Стойя (Agnello Stoya), теперішнього хранителя Фоллони, дати декілька волокон реліквії для хімічного аналізу та розрахунку її віку. В загальному ученим пришлось витратити близько 10 міліграмів матерії святого Франциска для того, щоб знайти відповіді на всі птання які їх цікавили.

За останні 15 років Расмуссен, Річард Евершед та ряд інших відомих істориків і хіміків розкрили безліч секретів минулого, в тому числі такий секрет, як давні єгипетські бальзамировали мумії, коли жителі Європи навчилися робити сир і коли африканці одомашнили корів і вчилися пити молоко, а також багато іншого.

Велика частина цих відкриттів стала можливою завдяки простому спостереженню - стінки глиняної посуди та тканини містять у собі безліч пор, куди часто попадають молекули жирів, білків та інших речовин, що містяться в їжі. Відповідно, вивчення їх складу та кількості може підказати, які продукти або інгредієнти зберігаються в судині, в мішку або в савані мумій.

Як виявилося, середньовічні легенди дійсно не обманювали в даному випадку - в мішку, знайденій біля порога Фоллоні в 1224 році, дійсно зберігався хліб. В користь цього говорить те, що хіміки знайшли в його волокнах сліди ергостеролу - речовини, що виробляється спориним, грибком-паразитом пшениці, чиї спори частіше потрапляли в муку разом з перемолотим зерном.

У свою чергу, вік мішка, як показує радіоактивний аналіз, становить близько 740 років. Це означає, що ця святиня не є фальшивою і дійсно відноситься до епохи, коли жив Франциск Асизський і коли трапилося те, що монахи говорять вже майже вісім сотень років.

Це, як підкреслюють вчені, не доводить того, що мішок дійсно опинився на порозі монастиря за волі святого, але виключає можливість того, що ця легенда з'явилася значно пізніше його смерті для того, щоб зробити монастир Фоллони більш популярними серед прихильників і почитателів засновника ордена францисканців .