Вчені виявили фермент, який впливає на розвиток алкоголізму
  • Срд, 31/08/2016 - 16:46

Дослідники з Університету в Лінчепінге у Швеції виявили фермент, синтез якого майже припиняється у людей, які страждають на алкогольну залежність.

Дефіцит цього білка призводить до тривалого вживання спиртного, незважаючи на несприятливі наслідки згубної звички. Стаття вчених опублікована в журналі Molecular Psychiatry, повідомляє УНІАН.

Фермент PRDM2 виробляють нервові клітини лобової частки головного мозку. Він контролює активність декількох генів, що беруть участь у передачі сигналів між нейронами. Якщо виробляється занадто мало PRDM2, нервові імпульси перестають генеруватися. У результаті людині стає важко контролювати свою поведінку, навіть якщо вона цього хоче.

Вчені провели ряд експериментів на щурах з алкогольною залежністю. Встановлено, що у тварин значно знижена швидкість синтезу PRDM2, що, в свою чергу, призвело до порушення контролю над імпульсивною поведінкою. Гризуни продовжували пити спиртне, навіть якщо це було пов'язане з неприємними відчуттями. Аналогічну картину дослідники спостерігали у тварин, у яких виробництво ферменту в лобних частках мозку було штучно пригнічено.

За словами авторів статті, отримані результати допоможуть розробити ефективні лікарські препарати, які могли б відновити синтез PRDM2 в нервових клітинах.