Вчені виявили в Африці руїни християнського храму XV століття
  • Чтв, 12/11/2015 - 12:42

Найбільш ранню церкву, що збудували португальці на Чорному континенті, виявили Кембриджські вчені на одному з островів Зеленого мису за 500 км від берегів Західної Африки, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

Португальці в часи Енріке Мореплавця активізували свою присутність в Африці, засновуючи торгові факторії, які потім зіграли важливу роль у забезпеченні південноамериканських кавових плантацій чорношкірими рабами. Руїни церкви Nossa Senhora da Conceição (Непорочного зачаття) належать до 1470-х років, будівництво храму тривало до 1500 року. Виявлені також документи, що стосуються перебудови собору з використанням черепиці, завезеної з Лісабона.

Будівлю можна вважати найстарішою спорудою європейського походження в цій частині Африки. Її виявили в руїнах Сідаде-Велья, колишньої столиці Зеленого мису, яка була впродовж 300 років другим за значимістю містом Португальської імперії.

Вченим вдалося відтворити план будови, а також ризниці, зовнішнього притвору та каплиці, і з'ясувати, що спочатку церкву будували в готичному стилі, а східна частина будівлі, де стояв головний вівтар, часто перебудовувалася через зливові паводки.

Кабо-Верде, збідніла після погрому французькими піратами 1712 року і особливо після заборони на работоргівлю, отримала незалежність 1975 року. Дослідження, що провели вчені, вважаються кроком до відновлення національної ідентичності.