Вчені з ватиканської клініки «Bambino Gesù» виявили зв'язок між споживанням фруктози і захворюваннями печінки
  • Срд, 15/02/2017 - 14:50

Дослідники з ватиканської дитячої клініки «Bambino Gesù»  вперше довели, що споживання фруктози у великих кількостях безпосередньо пов'язано з розвитком важких захворювань печінки. Підсумки дослідження опубліковані в «Журналі гепатології».

Надмірний цукор може перетворитися на отруту для дитячої печінки, стверджують вчені. Систематичне додавання фруктози в продукти і напої веде до наслідків, які можна порівняти з наслідками алкоголю: кожен грам, що перевищує добову потребу (яка становить приблизно 25 грамів), в півтора рази збільшує ризик розвитку важких уражень печінки.

Дослідження було проведено в період з 2012 по 2016 р .. Воно охопило 271 дитину і підлітків з патологією збільшеної печінки. У кожного другого був виявлений підвищений рівень сечової кислоти, яка є одним з остаточних продуктів синтезу фруктози в печінці. У великих кількостях вона токсична для організму і сприяє розвитку різних патологій. За допомогою подальших досліджень, заснованих на вивченні аліментарних звичок пацієнтів, вчені довели зв'язок між високим рівнем сечової кислоти і ураженнями печінки в першу чергу у тих, хто споживає велику кількість фруктози: чим більше цукру, тим більше шкоди наноситься клітинам печінки.

Фруктоза - це натуральний цукор, присутній в різних продуктах, перш за все у фруктах, овочах, в борошні. У врівноваженій дієті споживання фруктози, що міститься в продуктах, не викликає негативних наслідків.

Ворогом же дітей є фруктоза, додана в деякі продукти: сиропи і підсолоджувачі, які в свою чергу використовуються для виробництва джемів, напоїв, снеків, фруктових соків, цукерок. Одна тільки банка солодкого напою містить в два рази більше фруктози, ніж добова потреба дитини (25 г). В одній порції солодкого снека фруктози на 45, а в пакетику соку на 50 відсотків більше денної дози.

Фруктоза метаболізується головним чином у печінці. Цей процес виробляє енергію для організму, але разом з нею і сечову кислоту. Якщо кількість перевареної фруктози регулярно перевищує норму, метаболічний процес порушується і виробляється занадто багато сечової кислоти, яку організм не може переробити. Ця кислота провокує шкоду здоров'ю: окислювальний стрес, запальні процеси в печінці, які стають провісниками діабету і збільшеної печінки. У дітей ж з уже наявними проблемами печінки відбувається погіршення стану аж до фіброзу і цирозу.

Таким чином, дослідники з клініки «Bambino Gesù» показали, що у дітей з неправильними аліментарними звичками, що піддаються регулярним «бомбардуванням» фруктозою, ризик розвитку захворювань печінки в півтора рази (на кожен зайвий грам фруктози) більше, ніж у дітей з врівноваженою дієтою.

Численні дослідження вже раніше показали, що споживання цукру в великих кількостях пов'язано з розвитком різних захворювань, таких як ожиріння, діабет другого типу, серцево-судинні захворювання. Але до того часу вплив цукру на печінку було недостатньо вивчено. Дослідження вчених з «Bambino Gesù» заповнило цей пробіл і виявило, наскільки важливо змінити аліментарні звички дітей і уникати зловживання напоями та продуктами з підвищеним вмістом фруктози.