Вчитися розпізнавати голос Бога, що промовляє через сумління. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 30 червня 2013
  • Нед, 30/06/2013 - 21:42

Ми повинні вчитися більше прислухатися до свого сумління. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи у неділю, 30 червня 2013 р., перед проказуванням молитви «Ангел Господній», уривок з 9-го розділу Євангелії від Луки. Прийшов час, й «Ісус рішуче постановив пуститися в дорогу до Єрусалиму». Святе Місто є кінцевою метою Ісуса, де Він має померти і воскреснути, щоб довершити Свою місію спасіння.

«З цієї миті, від цієї “рішучої постанови”, Ісус прямо вказує на мету, і також тим, кого зустрічає, тим, які хочуть іти за ним, ясно каже, якими є умови: не мати постійного житла, вміти зрікатися родинних прив’язань, не впадати в ностальгію за минулим», – зауважив Святіший Отець, додаючи, що Ісус також доручає Своїм учням іти поперед Нього та звіщати Його прихід, однак, нічого не накидаючи: якщо не знайдуть готовності Його прийняти, то слід іти далі. Бо «Ісус не накидає, Він смиренно запрошує».

«Все це спонукає нас призадуматися. Наприклад, це говорить нам про важливість, яку також і для Ісуса мало сумління: слухати у Своєму серці голос Отця та йти за ним». – сказав Папа, пояснюючи, що у своєму земному житті Ісус не був, так би мовити, «запрограмованим», «керованим ззовні». У певний час Він рішуче постановив востаннє іти до Єрусалиму, це рішення, яке «прийняте в сумлінні», але не самотньо, а з Небесним Отцем, у повній єдності з Ним. «Він постановив у слухняності Отцеві, в глибокому, внутрішньому слуханні Його волі. Ось чому постанова була рішучою, тому що була прийнята разом з Отцем», – вів далі Святіший Отець.

Ми також повинні вчитися слухати своє сумління, але, як наголосив Папа, це «не означає іти за власним я, робити те, чим цікавлюся, що мені вигідне чи подобається... Не про це йдетьсь. Сумління, – пояснив він, – це внутрішній простір слухання істини, добра, слухання Бога». Сумління – це внутрішній простір наших взаємин з Богом, Який промовляє до наших сердець та допомагає розпізнавати та зрозуміти шлях, яким слід іти.

«Папа Бенедикт XVI, – сказав його наступник, – дав нам у цьому сенсі великий приклад, коли Господь в молитві допоміг йому зрозуміти, який наступний крок він повинен зробити. І він, з великим почуттям розпізнавання та відвагою, пішов за голосом сумління, тобто, Божою волею, яка промовляла у його серці».

«Пресвята Богородиця з великою простотою слухала та роздумувала в глибині свого серця Боже слово та над тим, що діялося в житті Ісуса. Вона ішла за Своїм Сином з внутрішнім переконанням, зі стійкою надією. Нехай Марія допоможе кожному з нас ставати дедалі більше людьми сумління, здатними слухати Божий голос та рішуче за ним іти», – побажав Святіший Отець.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va