Вдячність і заохочення Папи представникам контемплятивного життя
  • Срд, 21/11/2018 - 17:30

У посланні учасникам зустрічі, організованої з нагоди Дня «Pro Orantibus» в Папському Латеранському Університеті, Святіший Отець наголосив на необхідності належного формування, згідного з вимогами часу

«Що було би з Церквою та світом без маяків, що вказують пристань для тих, які загубилися в глибокому морі, без смолоскипів, що освічують темну ніч, через яку прямуємо, без ранкових сторожів, що провіщають новий день, коли ще триває ніч», – написав Папа Франциск у посланні до учасників зустрічі, організованої Конгрегацією Інститутів богопосвяченого життя і Товариств апостольського життя з нагоди Дня осіб, що ведуть контемплятивний спосіб життя, який відзначається вже 65-й раз.

З цієї нагоди в Папському Латеранському Університеті та базиліці святого Івана на Латерані відбувається конгрес, присвячений представленню двох документів, які стосуються цієї форми богопосвяченого життя. У ньому, отримавши особливий дозвіл від Святішого Отця, беруть участь члени затворницьких монастирів з усієї Італії й деяких інших країн.

Вдячність Папи від імені Церкви

«Користаючи з нагоди цього дня, прагну ще раз висловити велике цінування з боку Церкви вашої форми богопосвяченого життя. Що було би з Церквою без споглядального життя? Що було би з найслабшими членами Церкви, які знаходять у вас підтримку для того, далі прямувати вперед?» – пише Папа, складаючи подяку клявзуровим братам і сестрам за те, що «збагачуєте нас численними плодами святості, милосердя та благодаті».

Виклик формування

У цьому контексті Глава Католицької Церкви заохочує представників контемплятивного життя «серйозно поставитися до викликів формування». Оскільки формування триває протягом всього життя, необхідно «відповідально погодитися з тим, що це повільний процес, в якому важливо не поспішати». Отож, потрібно належно ставитися до розпізнавання та духовного супроводу кандидатів, «ніколи не піддаючись тривозі задля кількості», а також дбати про відповідне приготування форматорів і покликаних до служіння влади.

«Аби ваше контемплятивне життя було значущим для сьогоднішніх Церкви та світу, необхідно поставити наголос на формуванні, відповідному до вимог теперішності: на цілісному, персоналізованому й добре супроводжуваному. Таке формування підтримуватиме та зберігатиме вашу креативну вірність отриманій харизмі», – наголосив Святіший Отець.