Велика П’ятниця 2019 з Папою Франциском
  • Птн, 19/04/2019 - 14:33

Велика П’ятниця – це день мовчання й поклоніння, спогадуючи розп’яття та смерть Господа нашого Ісуса Христа, Який на хресті віддав життя за спасіння всього людського роду, та прямуючи з Христом «Хресною Дорогою», що привела Його до смерті, але, як знаємо, не назавжди.

19 квітня 2019 року, за григоріянським календарем – Велика або Страсна П'ятниця. Сьогодні в храмах панує тиша, не відправляється Божественна Літургія, бо все присвячене страстям і смерті Ісуса, поділяючи Його страждання та споглядаючи Божу любов, що задля спасіння людства приносить у жертву власного Сина, істинного Пасхального Агнця.

В католицькій Церкві латинського обряду відправляється богослуження «Страждання Христові», яке зосереджене на адорації, поклонінню Святому Хрестові та роздумуванні над стражданнями Господа нашого Ісуса Христа.

О 17:00 римського часу у ватиканській базиліці святого апостола Петра цю відправу очолить Папа Франциск.

Під час богослуження «Страждань Христових» проповідь виголосить не сам Папа, але проповідник Папського дому, о. францисканець Раньєро Канталамесса.

О 21:15 римського часу, тобто о 22:15 київського,  розпочнеться традиційна «Хресна дорога», що проходить ярусами Колізею,і  яку очолить Папа Франциск.

Хресні Дороги почали відправляти в Єрусалимі в ХІІІ сторіччі, а в Європі 1402 її вперше запровадив блаженний Альваро де Самора з Кордоби, монах Чину Домініканців. Вона включає 14 «станцій», що розповідають про різні моменти Христових страстей, перед якими зупиняються для роздумування й молитви. В римському Колізеї «Хресну Дорогу» започатковано 1750 року – з нагоди Святого Року – на прохання Папи Венедикта ХІV.  1964 року Папа Павло VІ поновив цю традицію, особисто очолюючи Хресну дорогу. Від того року італійське телебачення розпочало пряму трансляцію відправи в мережі  Mondovisione.

Десятки тисяч римлян і паломників з усього світу із свічками та смолоскипами в руках збираються навколо цього, найвідомішого в усьому світі амфітеатру, пам’ятки давньоримських часів, щоб разом із Вселенським Архиєреєм пройти хресним шляхом Ісуса.

Пригадаємо, що цього року на прохання Папи Фпанциска тексти цьогорічної Хресної дороги в Колізеї приготувала сестра Еудженія Бонетті зі Згромадження Сестер Місіонерок Богородиці Утішительки.

В східних Церквах візантійської традиції у Велику П'ятницю відправляють Царські Часи, Вечірню з виставлення Плащаниці та Єрусалимську Утреню. В храмах споруджують Божий гріб, а замість Служби Божої відправляють вечірню з виставленням плащаниці. 

Як і минулими роками, телеглядачі України матимуть можливість брати участь у цій відправі, яку від 22:10 київського часу транслюватимуть телеканали «UA: Перший», «5», та телебачення Віковічного Слова EWTN у співпраці з Католицьким Медіа-Центром.